Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Βρυξέλλες και ΗΠΑ πίσω απ’ το ναυάγιο με τη Gazprom

Βρυξέλλες και ΗΠΑ πίσω απ’ το ναυάγιο με τη Gazprom

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει σε όλους του τόνους προς την ελληνική πλευρά ότι δεν επιθυμούσαν να πωληθεί η ΔΕΠΑ στη Gazprom, παράλληλα όμως φάνηκε ότι υπήρξε και ευρωπαϊκός “δάκτυλος” στο να κάνει πίσω η ρωσική εταιρεία.

Στον πόλεμο συμφερόντων φαίνεται ότι αυτή τη φορά Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμμάχησαν εναντίον των ρωσικών συμφερόντων.
Επί της ουσίας όλα δείχνουν ότι η Gazprom υποχώρησε μια ανάσα πριν την τελική απόφαση υπό τον φόβο “βέτο” της Ε.Ε. Στην αγορά της ΔΕΠΑ και υπό τον κίνδυνο εκτός απ’ τη συμφωνία να χάσει και την εγγυητική επιστολή.
Παρά τις τρεις επισκέψεις του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα, φαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν πήραν τις εγγυήσεις που ήθελαν ώστε να προχωρήσουν.
Απ’ την άλλη Ευρωπαίοι και (κυρίως) Αμερικανοί δεν έκρυβαν σε κάθε περίπτωση ότι δεν επιθυμούν η σχεδόν μονοπωλιακή επικράτηση των Ρώσων σε επίπεδο κοιτασμάτων να περάσει και σε επίπεδο δικτύων.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι αποχώρησε η ρωσική εταιρεία για την ελληνική πλευρά η συμμετοχή της αζέρικης εταιρείας θεωρείται σημαντική καθώς τρέχει και το θέμα του αγωγού μεταφοράς του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.
Οι εξελίξεις πάντως τρέχουν.
Το “ναυάγιο” μπορεί και να μην αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Κάποιοι με νόημα λένε ότι το Μαξίμου πλέον απλά θεωρεί θέμα χρόνου την ανακοίνωση της ημερομηνίας επίσκεψης του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα περί τα μέσα Ιουλίου.
Αυτή ήταν μια εξέλιξη που είχε έρθει ήδη απ’ την εποχή της επίσκεψης του Α. Σαμαρά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζαν και κάποιοι λένε ότι δεν είναι άσχετα τα γεγονότα μεταξύ τους.

“Δεν πάθαμε σοκ”
Πολύ σύντομα θα επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ.

Δεν περιμέναμε να μην εμφανιστούν οι Ρώσοι αλλά δεν πάθαμε σοκ, ανέφερε ο κ.Στέλιος Σταυρίδης ερωτηθείς σχετικά με την αλλαγή της στάσης της Gazprom και την απόσυρση του ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι “συνεννοήσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρώσων έκαναν τους δεύτερους να υπαναχωρήσουν”.

Σημείωσε, πάντως, ότι θα βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τα έσοδα, μετά το ναυάγιο με τους Ρώσους, σε απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “στο ΤΑΙΠΕΔ ενημερωθήκαμε για το ναυάγιο της συμφωνίας χθες το μεσημέρι”.

Διαβάστε επίσης:
Ρωσική… υποχώρηση! Ναυάγιο! Δεν υπέβαλαν προσφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι GAZPROM και SINTEZ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε