Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέκρουσε τις επιθέσεις που από το πρωί δέχθηκε από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης που ερμήνευσαν ποικιλοτρόπως την απουσία του ως φυγομαχία λέγοντας «ας αρχίσω με μια κριτική που μου ασκήθηκε ότι κρύβομαι, ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ότι πάω στον Σόιμπλε και στον Τόμσεν για να έχω ηρεμία και προστασία… Ακριβώς αυτό συμβαίνει, πηγαίνω στον Βόλφγκανγκ και στον Πόλ και πίνουμε καφέ και με προστατεύουν από τον κύριο Λοβέρδο…»!
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε δεικτικά πως «τον τελευταίο μήνα και τι δεν έχουμε ακούσει, ότι έχουμε αποτύχουμε στην διαπραγμάτευση, ότι προετοιμάζουμε ημέρες Ιουλίου, ότι θα γίνουν εκλογές, άλλες εφημερίδες και άλλα συστημικά ΜΜΕ μας λένε ότι προετοιμάζουμε και δημοψήφισμα και εκλογές, ενώ τώρα τελευταία διαβάζουμε ότι θα γίνουν και εκλογές και δημοψήφισμα και ανασχηματισμός…».
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση και το Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «η πραγματική εικόνα είναι ότι πηγαίνω για να παρουσιάσω θέσεις της κυβέρνησης. Έχουμε κάνει ό, τι προβλεπόταν στα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, όλοι λένε το αναγνωρίζουν εκτός από το ΔΝΤ. Εμείς αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε. Και σε αυτό συμφωνούν και οκι ευρωπαίοι εταίροι μας. Η μόνη διαφορά με το ΔΝΤ είναι ότι εμείς και ευρωπαίοι λέμε ότι το πλεόνασμα το 2018 θα είναι στο 3,5% με αυτό το δηνμοσιονομικό πακέτο και το ΔΝΤ το υπολογίζει στο 1,5% για αυτό ζήτησε υπό αίρεση μέτρα της τάξης 2%. Εμείς, έχουμε πεί και έχουμε πείσει ότι αυτά δεν μπορεί να ληφθούν ούτε συνταγματικά αλλά ούτε και η οικονομία αντέχει πρόσθετα και άλλα μέτρα. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει…».
Και ρώτησε ευθέως ο κ. Τσακαλώτος τη ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης «εσείς είστε με την Κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ , ξεκάθαρες κουβέντες και όχι η μπάλα στην εξέδρα…».
Επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως στην προηγούμενη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είχε αναφερθεί «στην επιστολή που είχα αποστείλει στην κυρία Λαγκάρντ. Είναι σας να λέτε ότι ο Πάππας είναι Καθολικός και ο Βαρθολομαίος δεν είναι…».
Και πρόσθεσε: «η θέση του ΔΝΤ είναι ότι μας πιέζει για αυτό το μηχανισμό αλλά όπως διαβάσατε και από την επιστολή της κυρίας Λαγκάρντ, παρόλο που έχει πολλαπλές αναγνώσεις, πιέζει και τους ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος. Έχουμε όμως και τη στάση της Γερμανίας θέλει στη συμφωνία και το ΔΝΤ μέσα αλλά όχι να δώσει και περισσότερα για το χρέος…».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν και να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο…».
Ο υπουργός Οικονομικών, σε υψηλούς τόνους ανέφερε πως «αυτά που υποσχεθήκαμε στην τελευταία αναμέτρηση αυτά και κάνουμε» και αποθέωσε τον υπουργό Εργασίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιό του λέγοντας πως « έχουμε εθνική σύνταξη. Γι αυτό πίεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και κατάφερε απένατι στους νεοφιλελεύθερους. Αυτή την μάχη που έδωσε Γιώργος Κατρούγκαλος και την κέρδισε να υπάρχει σύνταξη για όλους. Πιστεύει κανείς ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έδιναν αυτή τη μάχη;»
Αναφερόμενος στην τροπολογία με τη μείωση του αφορολόγητου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει «από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη, άρα το πρώτο το κερδίσαμε. Μια αριστερή κυβέρνηση κατάφερε και κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο όριο…» και αμφισβήτησε ότι για την πλειοψηφία των φορολογούμενων αυξάνεται η φορολογία.
Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε κύκλο τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που ζήτησαν τον λόγο επί προσωπικού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης υπενθύμισε στον κ. Τσακαλώτο ότι δήλωνε πως εάν το αφορολόγητο πέσει από τα 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά «εσείς είπε τάζατε αφοροόγητο στα 12.000 ευρώ τώρα είπε που πήγαν αυτά…» ενώ για το εάν η ΝΔ υποστηρίζει το ΔΝΤ είπε «η ΝΔ στηρίζει τη Ελλάδα πάνω από οποιοδήποτε το κομματικό συμφέρον και το συμφέρον της Ελλάδας είναι να φύγετε από την κυβέρνηση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να του πεί ένα μέτρο που να θίγει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος του επεσήμανε «ουδείς είπε ότι κρύβεστε αλλά το πρωί ρωτήσαμε εάν θα έρθετε να υποστηρίξετε την τροπολογία που χθες το βράδυ καταθέσατε. Και αυτό γιατί παραβιάσατε τον λόγο που δώσατε ότι εάν το αφορολόγητπ πέσει κάτω από 9100 ευρώ θα παραιτηθείτε, υπάρχει και το βίντεο με τις δηλώσεις σας, αλλά με την μεταμεσονύχτια τροπολογία σας παίρνετε και άλλα 200 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους. Γκολ αυτοί (οι Θεσμοί) σέντρα εμείς, άντε γεια κ. υπουργέ…».
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να απαντήσει στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, παρ’ όλο που ο προεδρεύον είχε δώσει τον λόγο και είχε ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής επικρατείας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η επιμονή, δε του υπουργού, για άμεση απάντηση, έκανε την κυρία Αλέκα Παπαρήγα να του πεί «Κύριε υπουργέ καλύτερα από το να απαντήσετε στους βουλευτές είναι να απαντήσετε στον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος απέκω. Εμείς δεν παίζουμε θέατρο.. η ευαισθησία δεν είναι τα επί προσωπικού εδώ μέσα ένας με τον άλλο, αλλά με τον κόσμος έξω ..».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως στην ανταπάντησή του υποστήριξε πως «κάποιοι εσκεμμένα επιμένουν να θυμούνται τι λέγαμε στις εκλογές του Γενάρη ενώ εκλογές έγιναν και τον Σεπτέμβριο. Αλλά φαίνεται πως ανάμεσα σε Γενάρη και Σεπτέμβρη μια μύγα τσε- τσε πήγε στη Λεωφόρο Συγγρού.. επομένως μη μας λέτε για 12.000 αφορολόγητο, αυτό ήταν υπόσχεση Γενάρη και όχι του Σεπτεμβρίου», ενώ στις παρατηρήσεις της κυρίας Παπαρήγας για την ευαισθησία προς το λαό, ο κ. Τσακαλώτος της είπε «οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ έχουν καθημερινά αγωνία για αυτό τον κόσμο…» σχόλιο που έκανε την πρώην γενική γραμματέα του ΚΚΕ να του πεί «δεν σας απαντώ, γιατί τότε πραγματικά θα υπήρχε θέμα επί προσωπικού…».