“Η πρόταση της κυβέρνησης μιλούσε για επτά Κυριακές να παραμένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα και τις υπόλοιπες Κυριακές, ανοιχτά τα μικρά καταστήματα μόνο και εάν το θέλουν φυσικά, σε εθελοντική βάση. Ο λόγος, μεταξύ των άλλων, είναι και η αλλαγή της εικόνας στο κέντρο των πόλεων. Υπάρχει με βάση την πρόταση αυτή, διακριτική ευχέρεια των εμπόρων, αν θέλουν να ανοίγουν, αν θέλουν να μην ανοίγουν”, είπε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.
Και πρόσθεσε: “Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο πολύ μεγάλη συζήτηση. Και επίσης είναι προφανές, υπάρχει διακριτική ευχέρεια της Βουλής, αν θέλει να δεχτεί κάτι το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες που είναι επίσης τουριστικές και ανταγωνίζονται την Ελλάδα ή να το απορρίψει και να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη και στο τέλος θα αποφασίσει. Και ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας”.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε: “Η εμπειρία των μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο παραπέμπει σε μια ωραία εικόνα, όταν παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Φέρνει μια ζωντάνια στο κέντρο της πόλης. Και αν είναι κάτι το οποίο έχει ανάγκη η Αθήνα αυτή την εποχή, είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο ζωντανό το κέντρο, οπότε, σε συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο, βρίσκω και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η ιδέα να αυξηθεί σταδιακά η δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα στο κέντρο ανοιχτά τις Κυριακές”.
Και συνέχισε: “Και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε και μια πόλη ικανή να προσελκύσει πολύ περισσότερους τουρίστες απ’ όσους δέχεται τώρα. Και για τον τουρίστα είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορεί να βρίσκει τα καταστήματα ανοιχτά και να ψωνίζει όλες τις μέρες της παραμονής του εδώ. Κι αυτές στην Αθήνα, προς το παρόν, δυστυχώς δεν είναι πάρα πολλές. Γιατί; Γιατί την Αθήνα δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να την κάνουμε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, όπως άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πασχίζουμε πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έρχονται στην Αθήνα 80 tour operators προσκεκλημένοι του δήμου Αθηναίων, αλλά είναι σημαντικό τις λίγες μέρες που μένει ο τουρίστας στην Αθήνα, να μπορεί να βρίσκει τα καταστήματα ανοιχτά και να ψωνίζει”.
Όσο για το πρόγραμμα ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, το Rethink Athens και μια σειρά από ζητήματα και παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία και από τον δήμο Αθηναίων, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της πρωτεύουσας με επιμέρους δημόσια έργα, για την ανάγκη επίσπευσης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ο κ. Καμίνης δήλωσε: “Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή συγκεκριμένα προγράμματα, που έχουν ξεκινήσει από τον δήμο Αθηναίων και την ιδιωτική πρωτοβουλία και εκτυλίσσονται στην πόλη. Ο δήμος όλες αυτές τις πρωτοβουλίες στον βαθμό που βοηθούν στη γενικότερη ανάταξη της πόλης, τα υποστηρίζει. Φυσικά υπάρχουν και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες του κ. Χατζηδάκη, ως υπουργού Υποδομών, οπότε μιλήσαμε για κάποια έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, με έμφαση πάντοτε βέβαια στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Συζητήσαμε και για τη νέα προγραμματική περίοδο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών προγραμμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και πώς θα επιταχύνουμε επίσης τις διαδικασίες απορρόφησης αυτών των πόρων, εκείνων που γίνονται τώρα αλλά και αυτών που θα γίνουν στο μέλλον”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου!
Φορολογικοί έλεγχοι και “καμπάνες” σε καταστήματα σε όλη την Αθήνα
Τι θα γίνει με τα καταστήματα; η τρόικα θέλει 10 Κυριακές ανοιχτά, ενώ το υπουργείο και τις 52
Από 24 Απριλίου το εορταστικό ωράριο