Πολιτική

Χέρι – χέρι Σαμαράς – Βενιζέλος

Η κοινή εμφάνιση Σαμαρά-Βενιζέλου στη 79η ΔΕΘ, γιατί περί αυτού επρόκειτο, καθώς ο πρωθυπουργός έκανε την ομιλία και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τη συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι οι αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάνε...χέρι-χέρι μέχρι τις εκλογές.

Παρά την προσπάθεια των δύο κυβερνητικών εταίρων να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτικών χώρων που εκπροσωπούν με τις τοποθετήσεις τους εμφανίστηκαν ως εκφραστές μιας κοινής “εθνικής στρατηγικής”, ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνεννόηση προφανώς με το Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δίωρη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, έφερε τις εκλογές ακόμη πιο κοντά καθώς έσπευσε από τώρα να θέσει το διακύβευμα των εκλογών. Και πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ξεκινήσει, αν ξεκινήσει, η συζήτηση για το χρέος.

Μπροστά λοιπόν στο πιθανό ενδεχόμενο ενός τρίτου Μνημονίου ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια “πολύ κρίσιμη χρονιά”…μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο των διαδικασιών, εκτός αν εννοούσε τα όσα προβλέπονται εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής , θέτοντας παράλληλα το σκληρό και πραγματικό δίλημμα-διακύβευμα:

– θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλειας;

– θα κεφαλαιοποιήσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού

– θα πιάσουν πράγματι τόπο και θα δούμε απτά αποτελέσματα, ή

– θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε όχι πίσω στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν;

Το πραγματικό ερώτημα τόνισε είναι “εάν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή μέσα από την σκληρή καθημερινή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών, (σ.σ. …εννοεί άραγε πριν και ενόψει της προσεχούς επίσκεψης της τρόικας) ή αν θα κινηθούμε μόνοι μας με ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας ή «λεβεντιάς» με κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με όλο τον ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και να οδηγηθούμε ταπεινωμένοι ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας”.

Προσδιόρισε δε την εκλογική ατζέντα της συγκυβέρνησης στη βάση 5 αξόνων

– Απαλλαγή από το Μνημόνιο, επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς Μνημόνια και τρόικα,αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης χωρίς νέα μέτρα λιτότητας,

– Πολιτική και θεσμική σταθερότητα, από την προστασία των θεσμών, από την εκλογή του Προέδρου (σ.σ…πριν ή μετά από εκλογές), από την αναγκαία συναίνεση, από την εθνική ενότητα πέρα από ψευτοπολώσεις και ψευτοδιλήμματα.

– Συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης.

– Στήριξη των ευπαθών ομάδων, κοινωνική συνοχή, κοινωνικό κράτος, προστασία των αναπήρων, των ανέργων, προστασία των συνταξιούχων, το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, το κράτος πρόνοιας.

– Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο, χωρίς ψέματα χωρίς ψευδαισθήσεις.

Η αίσθηση που κυριάρχησε στο περιθώριο της ΔΕΘ μετά και τις παρεμβάσεις Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν και ίσως ο χρόνος διεξαγωγής τους είναι άσχετος από τον χρόνο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλωστε στο “παιχνίδι” της τελικής τρίτης φάσης της διαπραγμάτευσης και ίσως πιο σκληρής πρέπει να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πρώτο κόμμα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Τελικά γίνεται αυτό που θέλει η Μέρκελ

Ένταση ανάμεσα σε Δούρου και Σγουρό – Αποχώρηση από την πρώτη συνεδρίαση

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα της ΝΔ

Νέα δημοσκόπηση δείχνει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα