Χωρίς συμφωνία για πλειστηριασμούς και Αμυντικές Βιομηχανίες αναχωρεί η Τρόικα, που θα επιστρέψει τον Ιανουάριο με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Όπως επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ζητάει ισοδύναμο μέτρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το χαμηλό ΦΠΑ 13% στον τομέα της εστίασης. Ερωτηθείς τι μέτρο θα είναι αυτό, απάντησε διαρθρωτικό.
Στη σύσκεψη με τον Κωστή Χατζηδάκη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.00 υπήρξε μεν πρόοδος, αλλά όχι και οριστική συμφωνία.
“Ήρθαν αρκετά βήματα πιο κοντά στις δικές μας θέσεις αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνία. Υπάρχουν θέματα προς συζήτηση και η συνάντηση θα επαναληφθεί το βράδυ”, είπε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι παρέθεσαν στοιχεία για τις επιπτώσεις των εναλλακτικών σεναρίων που συζητώνται στο τραπεζικό σύστημα.
Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, με τον Τόμσεν να δηλώνει κατά την αποχώρησή του ότι: “Καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: “Καταγράψαμε σημαντική πρόοδο και αισιοδοξούμε ότι έχρι αύριο θα υπάρξει συμφωνία καταρχάς στο euroworking group και στη συνέχεια στο Eurogroup εννοώντας ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την Τρίτη την έγκριση του 1 δισ. ευρώ που εξαρτάται από την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ”.
Έτσι, η έγκριση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, περνάει στη δικαιοδοσία του Εuroworking group το απόγευμα της Τρίτης. Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα συνέταξαν απόψε την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), που βασίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ.
Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προχωρήσει έως την Παρασκευή σε νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, με την ανοχή έστω της τρόικας, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα.
“Θα νομοθετήσουμε, αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της”, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Με τον παριστάμενο συνάδελφό του από το υπουργείο Οικονομικών, να προσθέτει “με όχι διαφωνία. Δεν θέλουμε μονομερείς ενέργειες, θέλουμε να υπάρχει ανοχή της τρόικας”.
Ειδικότερα, μετά από τις μαραθώνιες, επί σειρά ημερών, διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
– Για τα ΕΑΣ (που αποτελούν ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα), οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, θα διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος, με το πρώτο να «φορτώνεται» τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις και να κλείνει. Το στρατιωτικό σκέλος θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό προσανατολισμό για ένα μεταβατικό διάστημα.
Η συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα, δίνει το «πράσινο φως» για την έγκριση από το ESM, την προσεχή Πέμπτη, της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Με το ποσό της δόσης και μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, θα αποπληρωθούν τα ομόλογα, ύψους 1,853 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.
– Για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας (το καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι «υπήρξε κάποια περαιτέρω προσέγγιση, περιορίστηκαν οι διαφορές, ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω e- mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο».
Η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει (ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – αν, και όπως αναφέρουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν την προτιμούν) τη ρύθμιση για ένα έτος, με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων (εισοδηματικά- περιουσιακά, αντικειμενικές αξίες, ύψος δόσης). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».
– Για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή 13%, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, για να ανοίξουν τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, κ.ά.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κατά τις νέες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Απέκλεισε δε, εκ νέου κατηγορηματικά, να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Με δεδομένο ότι, τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ματαίωση του ταξιδιού του στο Μπακού, λόγω βλάβης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Χθες, οι δύο συναντήσεις που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με την τρόικα για το ζήτημα των πλειστηριασμών απέβησαν άκαρπες.
“Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα, όπως και στο θέμα των ΕΑΣ, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα συμφωνήσουμε με κάθε τίμημα (…) η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ.
Εξήγησε ότι “η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η καλύτερη». Πρόσθεσε, δε, ότι «για να μην κλείνουμε το θέμα, προφανώς προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο”.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι “είναι εύκολο να συμφωνήσεις αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες”.
Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη κι όχι οι επιτήδειοι. “Με την οριζόντια προστασία, άνθρωποι με σπίτι 450.000 ευρώ καλύπτονται από τον σημερινό νόμο”, ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλειστηριασμοί: Κι άλλη συνάντηση αργότερα με την τρόικα – Στο Μαξίμου ο Σαμαράς
Χατζηδάκης – τρόικα για πλειστηριασμούς part 4
Χατζηδάκης: συμφωνήσαμε στα 2/3 για τους πλειστηριασμούς με την τρόικα