Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες από την ώρα που έγινε γνωστό πως το πρώτο εξάμηνο του 2013 το δημόσιο χρέος έφτασε στα δυσθεώρητα επίπεδα των 321 δισ. ευρώ (μεγαλύτερο και από εκείνο του 2009, προ μνημονίου) για να αντιδράσει το υπουργείου Οικονομικών.
Και το μόνο που είχε να… μας πεί είναι να μη φοβόμαστε. Γιατί όλα πάνε καλά, γιατί η κυβέρνηση περίμενε την αυξητική τάση του χρέους και γιατί όλα βαίνουν καλώς και φόβος δεν υπάρχει!
Πως φταίει για την αύξηση του χρέους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα χρήματα που έδωσε το Δημόσιο. Χρήματα που «έκοψε» από μισθούς και συντάξεις, που προέκυψαν από επιπλέον φόρους, χαράτσια κτλ.
Οποιαδήποτε ανησυχία είναι παροδική, λέει το υπουργείο Οικονομικών. Και δε χρειάζεται να… «λαϊκίζουμε». Έτσι λέει το υπουργείο, άγνωστο αν λαϊκίζει η αντιπολίτευση ή οι δημοσιογράφοι ή όλοι μαζί. «Το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.
Και εν κατακλείδι, δεν έχει σημασία, σύμφωνα με το υπουργείο, που αυξήθηκε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο του 2013 σε επίπεδα πάνω από τα χρόνια προ κρίσης. Σημασία έχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό ενδιαφέρει.
«Το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού. Εξ άλλου υπενθυμίζεται ότι βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους», καταλήγει.
Και πως θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα; Μάλλον χωρίς επιστροφή φόρων ή επιστροφή ΦΠΑ. Το κράτος δε θα έχει έξοδα και θα κάνει… οικονομία, για να παρουσιάσει αποτελέσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013). Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή:
(1) έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και
(2) γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.
Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης). Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. ευρώ.
Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία-συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διατίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.
Επομένως, το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη. Η επίτευξη δε πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Συμπερασματικά, το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού. Εξ άλλου υπενθυμίζεται ότι βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και πλεόνασμα έχουμε και χρέος 321 δισ. έχουμε!
Μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Ραντεβού Σαμαρά με Μπάιντεν και Λαγκάρντ μετά τις εκλογές στη Γερμανία