Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τις εργασίες της 29ης τακτικής γενικής συνέλευσης της ¨Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Θαν. Μπούρα, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, των βουλευτών Ζωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Μαρίας Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ), του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Ανδρεουλάκου, εκπρόσωπων των δικαστικών Ενώσεων και πρώην εισαγγελέων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, τόνισε: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη εκτελεί το έργο της με υπευθυνότητα και σθένος. Ένα έργο που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση τη νηφάλια, την αμετάκλητη. Και για να απαντήσω στους μη νομικούς επικριτές μου γιατί δεν παρεμβαίνω, τους λέω: Ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, μπορεί ίσως καμία φορά να συζητήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αλλά δεν δίνει εντολές, ούτε οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται εντολές».
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου απευθυνόμενος στους εισαγγελείς τόνισε: «Και μη ξεχνάτε ότι ο λαός μας απαιτεί ταχεία εκκαθάριση όλων των υποθέσεων δημοσίου ενδιαφέροντος, χωρίς διακρίσεις, όπως είναι αυτές που συνδέονται με «το εθνικό μας έγκλημα», που είναι η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή. Για το λόγο αυτό έχετε χρέος να εργαστείτε περισσότερο, με το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει, για να ανατραπεί η αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στο λαό μας για τους όποιους «υψηλά ιστάμενους». Δεν θα κλείσουμε τις υποθέσεις με αμπάρωμα ή ταφόπλακα, αλλά με δικαστικό έλεγχο και δίκαιη δίκη».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι είναι βούληση της Πολιτείας η προστασία με κάθε τρόπο των ευπαθών ομάδων, κάνοντας σαφές ότι θα διώκονται αυτεπαγγέλτως όσοι στρέφονται κατά ευπαθών ομάδων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους ομοφυλόφιλους παρότι τους ενέταξε στις ευπαθείς ομάδες και σημείωσε ότι ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν συγχέεται το θέμα αυτό με το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων ζευγαριών, ζήτημα που θα συζητηθεί με εκτενή διαβούλευση.
Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επανάφερε το θέμα της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο με τρεις ώρες «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ έθεσε επί τάπητος το θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης που «σε μερικές περιπτώσεις τείνει στην αρνησιδικία, προκαλώντας συνεχείς καταδίκες της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά το μόχθο που η πλειονότητα των δικαστών και εισαγγελέων καταβάλλει». Δεν πρέπει να ξεχνάμε, προσέθεσε η κυρία Κουτσαμάνη, ότι από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης η χώρα μας είναι 4η σε καταδίκες για παράβαση του εύλογου χρόνου διάρκειας της δίκης». Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την αναθεώρηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι ο διάδικος ο οποίος θα ηττάται, θα πρέπει να καλείται να καταβάλει δικαστικά έξοδα που ανάλογα με το δικαστήριο και το είδος της διαδικασίας θα πρέπει να είναι σημαντικού ύψους, ώστε και η προκληθείσα δημόσια δαπάνη να ισοφαρίζετε εν μέρει».
Ο Θανάσης Μπούρας κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε: «Πρέπει να παραδεκτό ότι οι μειώσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα».Η Ζωή Κωνστατοπούλου αντιτάχθηκε στην πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για αύξηση της δικαστικής δαπάνης, ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις σημερινές αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πλυντήριο» τη Βουλή, καθώς από τις 77 δικογραφίες που έχει αποστείλει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Κοινοβούλιο μόνον την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει αγγίξει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας αναφέρθηκε με τη σειρά του στο πρόβλημα της βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ πρότεινε νομοθετικά και μη μέτρα βελτίωσης της Δικαιοσύνης, όπως είναι η σύνταξη ενός νέου σύγχρονου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων, κ.λπ. Ο κ. Τζαβέλλας κάλεσε όλους τους εισαγγελείς να παραβρεθούν στην πανδικαστική συγκέντρωση της 11ης Δεκεμβρίου 2013, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mετά το μαχαίρωμα στην Ευελπίδων αποφάσισαν μέτρα – Ο υπουργός στην τραυματισμένη γραμματέα
Προαγωγές εισαγγελέων και μεταθέσεις δικαστών