Κυριακή, 21 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας;

Υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας;

«Δύο σε ένα» για τον Αλέξη Τσίπρα με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες: και θα λάβει στήριξη για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, και θα κάνει άνοιγμα στους ευρωσοσιαλιστές του Βενιζέλου!

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, με αφορμή το ταξίδι τού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τεθεί επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές και θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Λέγεται ότι θα ληφθεί η σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στις Βρυξέλλες Τετάρτη και Πέμπτη, απλά η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της ευρωομάδας των αριστερών.

Παράλληλα, όμως, εντύπωση προκαλούν οι συναντήσεις που θα έχει ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας, Χάνες Σβόμποντα, καθώς σηματοδοτούν το μεγάλο άνοιγμα της Κουμουνδούρου προς τους σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει, με τις δύο αυτές συναντήσεις, να διευρύνει τις συμμαχίες τού ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζοντας τον κεντρώο χώρο, αλλά και παίρνοντας «κεφάλι» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι ο επίσημος εκφραστής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Μάλιστα, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι θα προειδοποιήσει τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης να μην συνεργαστούν με την Άνγκελα Μέρκελ, ειδάλλως θα έχουν… «την τύχη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα»!

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μπαρόζο – Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη αποφασίσει να προτείνει ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν τον Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο στην Ελλάδα θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει καταλήξει ακόμα, καθώς συζητά διάφορους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων την Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ, τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Φ. Ράσμουσεν, αλλά και την «εκλεκτή» τής Άνγκελα Μέρκελ και πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάνια Γκριμπαουσκάιτε, καθώς και τους νυν πρωθυπουργούς της Φινλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η ευρωπαϊκή αριστερά, πάντως, συζητά εδώ και καιρό να ορίσει επικεφαλής της τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί;

Πρώτον, πρόκειται για τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αριστεράς στην Ευρώπη, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Δεύτερον, είναι νέος και συνήθως κερδίζει τις εντυπώσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά πάνελ.
Τρίτον και σημαντικότερο, όμως, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει πολλές ψήφους στην ομάδα της αριστεράς από τις χώρες του νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), όπου η αριστερά αυξάνει ήδη τις δυνάμεις της.
Και τέταρτον, από τις χώρες τού συνήθως συντηρητικού, δεξιού βορρά, δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός που θα μπορούσε να συσπειρώσει τον ευρωπαϊκό νότο.

Όσο για την Κουμουνδούρου, μια υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της αριστεράς στις ευρωεκλογές θα ήταν μάννα εξ ουρανού, αναδεικνύοντας το ευρωπαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια σε όσους κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι αντι-ευρωπαϊκό κόμμα.

Και φυσικά, μια τέτοια υποψηφιότητα θα εξασφαλίσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερο κύρος, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην ελληνική πολιτική ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μνημόνιο και Χρυσή Αυγή στην ατζέντα της επίσκεψης του Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Τσίπρας σε Σαμαρά: “Οι εκλογές σε μια δημοκρατία δεν είναι κατάρα, είναι ευλογία”

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση “χάιδευε” τη Χρυσή Αυγή για να μην πάρουμε εμείς ψήφους

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε