Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

«Ζυμώνεται» η νέα κέντροαριστερά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

Το νέο έτος βρίσκει τα κόμματα, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς ενόψει της ανάγκης λήψης σημαντικών και κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του χώρου και της λεγόμενης «δημοκρατικής παράταξης» με πρώτο μάλιστα σταθμό μέτρησης των δυνάμεων της τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο που αποτελεί τη βάση αναθεωρήσεων και νέων προσεγγίσεων, καθώς επίσης και επανεξέτασης σχεδιασμών που στηρίζονταν σε κινήσεις και πρόσωπα που θα μπορούσαν να τραβήξουν το «κάρο» της κεντροαριστεράς που αναζητά εναγωνίως όνομα, στέγαση, στελέχη και κυρίως αρχηγό.

Τα δεδομένα αυτή την περίοδο έχουν ως εξής:

Σήμερα συνεδρίασε η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εξέλεξε νέο Γραμματέα και νέα Εκτελεστική Επιτροπή. Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που εξελέγη με 64 ψήφους.

Τις προσεχείς μέρες, ίσως και εντός της εβδομάδας, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του “Ν” να υπάρξει συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν θα προχωρήσουν σε συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών ή όχι. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Λοβέρδος φαίνεται πλέον ιδιαίτερα προβληματισμένος και διστακτικός καθώς βλέπει την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να κινείται προς τα «αριστερά» σε σημείο που να γίνεται λόγος ακόμη και για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ανδρέας Λοβέρδος πιθανολογείται ότι θα επιστρέψει στο «μαντρί» δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ ή θα συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των «58» στο νέο κεντροαριστερό σχήμα που κυοφορείται μετά δυσκολίας και που σκοπεύει να κάνει την παρθενική του εμφάνισή στις ευρωεκλογές

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση θυμίζει «κινούμενη άμμο» με τους «διαφωνούντες» να συνεχίζουν τον «ανταρτοπόλεμο» προ-ετοιμάζοντας νέα παρέμβαση απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος σχεδιάζει τις προσεχείς μέρες να συναντηθεί με τους «58» με σκοπό τη συγκρότηση Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής που θα οδηγήσει το χώρο στις ευρωεκλογές.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Ανδρέα Λοβέρδο

Πάντως οι «58» εμφανίζονται πλέον προβληματισμένοι για το «καπέλωμα» της κίνησης τόσο από τον κ. Βενιζέλο όσο και από τον Κώστα Σημίτη και θεωρούν αναγκαίο να υπάρξει αυτονόμηση της κίνησης και προτείνουν διάλυση των κομμάτων του χώρου ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα από μηδενική βάση. Να σημειωθεί επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης των Εκλογικών Επιτροπών για δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές. Πρόθεση του κ. Βενιζέλου είναι να καλέσει και να αξιοποιήσει στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί όπως ο Δημήτρης Ρέππας ο Μιλτάδης Παπαϊωάννου κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Προοδευτικό Φόρουμ που διοργανώνεται στις 18 και 19 Ιανουαρίου από τα κόμματα «Δράση» και «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και τις κινήσεις πολιτών «Δυναμική Ελλάδα», «Π80», «ThinkΠ» και «Μπροστά» με αντικείμενο τη διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι προοδευτικών τάσεων στην ελληνική κοινωνία και την κατάθεση πολιτικής ατζέντας για ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο.

Στα πάνελ που θα στηθούν έχουν κληθεί και θα μιλήσουν πολιτικοί όπως οι πρώην υπουργοί Γ. Φλωρίδης και Γ. Ραγκούσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης κ.α. Οι πέντε βασικές θεματικές ενότητες της διημερίδας αφορούν τη Διακυβέρνηση, την Οικονομία, την Κοινωνική Πολιτική, την Παραγωγή Πλούτου, την Κοινωνία των Πολιτών, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δύο ευρύτερα πολιτικά πάνελ. Η συμμετοχή των πολιτών στο φόρουμ είναι ελεύθερη και μπορούν να καταγράφουν ψηφιακά τις απόψεις τους στην ιστοσελίδα www.progressive-forum.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουβέλης: “Όχι” στο ΠΑΣΟΚ και στους 58

Irish Examiner: Βλέπει στις ευρωεκλογές εκτόξευση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής

Τσίπρας: Η ευρωπαϊκή αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε