Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ και ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/16, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Ο Γιάννης Βρούτσης όπως ενημερώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ενημερώθηκε για όλα τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου, με ιδιαίτερη έμφαση στα εργασιακά, το συνδικαλιστικό νόμο, το ασφαλιστικό, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, κά.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας συνοψίζονται στα εξής:
«- Υπεραμύνθηκε του “αναπτυξιακού” νόμου και των ρυθμίσεων που αυτός προβλέπει για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Όπως δήλωσε, ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Θεωρεί δε ότι ο “αναπτυξιακός νόμος” είναι ωφέλιμος για τη χώρα. Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, διευκρίνισε ότι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί επιλογή του σωματείου. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του ως προς αυτό είναι συνεπείς, αφού το 2018 στη Βουλή είχαν ψηφίσει το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καθιέρωνε το 50%+1 για την απαρτία των γενικών συνελεύσεων.
– Απαντώντας στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση, όπως προεκλογικά έλεγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας στις συναντήσεις του με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει, ως έχει. Επιπλέον, σχολίασε ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, καθολική και υποχρεωτική, προσθέτοντας ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ.
– Για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, απέφυγε να απαντήσει. Όμως, τόνισε ότι θα γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις -τέλος του έτους, αρχές του νέου- με τις οποίες το υπουργείο θα συμμορφώνεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Συγκεκριμένα:
▪ Θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/16, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει από τώρα το πόσο.
▪ Θα καταργηθεί το πλαφόν των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
▪ Θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση, με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση.
– Παράλληλα, ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένες εκκρεμότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχονται σε 1.058.000 και, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, δήλωσε ότι ενίσχυσε τη διεύθυνση συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 υπαλλήλους και θα ενισχύσει και το Γενικό Λογιστήριο με υπαλλήλους, άγνωστο πότε και με πόσους. Επίσης, σημείωσε ότι, από τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Στο αίτημά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έδωσε καμία απάντηση.
– Τέλος, για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, δεσμεύθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί παράταση, πέραν της 1ης Νοεμβρίου και θα ενημερώσει γι’ αυτό την ΑΔΕΔΥ».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι θα συνεδριάσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες και, αφού εκτιμήσει τις απαντήσεις του υπουργού, θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία και δράση της.