- "Καβγαδάκι εντός γάμου" η αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο για τη συμφωνία με τα Σκόπια, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών - "Το δημοψήφισμα δεν είναι όρος στη Συμφωνία των Πρεσπών" - "Ας βάλει σε ψηφοφορία θέμα πτώσης της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στα Σκόπια στα τέλη Νοέμβρη
Νέα απάντηση στον Πάνο Καμμένο για το δημοψήφισμα στα Σκόπια έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας (01.10.2018). Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας… εμμέσως στο tweet του υπουργού Άμυνας ότι το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρο, τόνισε: “Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει πως η ΠΓΔΜ, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα. Δεν είναι όρος νομικός στη συμφωνία. Η συμφωνία λέει πως το δημοψήφισμα είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ούτε όρος, ούτε νομική απαίτηση της συμφωνίας”.
Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για την στάση του κ. Καμμένου, ο Νίκος Κοτζιάς σχολίασε ότι εξωτερική πολιτική ασκούν ο πρωθυπουργός και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στην δημόσια διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ τόνισε: “Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» είπε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διαμάχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και πρόσθεσε: «Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του”.
Κοτζιάς για το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στη γείτονα, δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και 20 χρόνια. «Ο Ιβάνοφ εξελέγη ως πρόεδρος με 520.000 ψήφους. Το “ναι” στο δημοψήφισμα είχε 620.000. Πώς μπορεί ο Ιβάνοφ, που βγήκε με 100.000 λιγότερες ψήφους, να βγάζει παράνομη τη συμφωνία. (…) Επίσης, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ, ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Η αντιπολίτευση λογικά αποφάσισε να προσθέσει το “όχι” της στην αποχή και δημιουργεί την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού προσέλευσης. Το “ναι” πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, είναι απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα, αλλά εμφανίζεται μικρότερο στους εκλογικούς καταλόγους, που δεν έχουν εκκαθαριστεί».
«Δεν υπάρχει καλύτερη συνεργασία για το μέλλον της περιοχής από την συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ, είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια» είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για συμφωνία-πρότυπο.
Για το αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία τον Μάρτιο:
“Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή”.
“Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς”, είπε ακόμη.
“Μάχη” με τον χρόνο για Ζάεφ
Την ίδια ώρα, ο Ζόραν Ζάεφ δίνει “μάχη” με τον χρόνο για να βρει άλλους 9 βουλευτές και να συμπληρώσει τους 80 που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και έτσι θα περάσει από τη Βουλή.
Εάν λοιπόν το σχέδιο αυτό ναυαγήσει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. “Βεβαίως υπάρχει πιθανότητα εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τα επόμενα βήματα. Αλλά, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε. Οι διαδικασίες δεν μπορούν μείνουν στάσιμες, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν”, είπε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν γίνουν εκλογές, θα γίνουν γρήγορα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η του μήνα. Σημείωσε επίσης πως όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το “πρίσμα” και άλλων σημαντικών “σταθμών” που έρχονται, όπως οι Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο.