Πολιτική «σύγκρουση» για τις άδειες ειδικού σκοπού. Γκρίνια και από «γαλάζια» στελέχη. Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις για τους γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα (20.01.2022) η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις άδειες ειδικού σκοπού, διάρκειας 5 ημερών, σε γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα παιδιά νοσούν με covid-19.
Σημείο αιχμής το γεγονός ότι οι μεν δημόσιοι υπάλληλοι – οι οποίοι δικαιούνται 3 ημέρες ως δικαιολογημένη απουσία, ενώ οι άλλες 2 ημέρες θα είναι από την κανονική τους άδεια – θα λαμβάνουν κανονικά το ημερομίσθιο τους (το 100%). Αντίθετα οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα θα λαμβάνουν το 50% του ημερομισθίου τους για τις 4 ημέρες δικαιολογημένης απουσίας, ενώ θα χρεώνονται και 1 ημέρα από οποιαδήποτε άλλη άδεια τους.
Σε αυτή την περίπτωση, οι 3 πρώτες ήμερες καλύπτονται από τον εργοδότη και η 4 ημέρα πληρώνεται από το κράτος (ΕΦΚΑ).
«Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται» απαντά το υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα διευκρινίζει ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, «όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες».
Υπουργείο Εργασίας: Νέες άδειες με γρήγορες διαδικασίες
«Η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζομένους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες» αναμένεται να τονίσει σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία.
Για τη χορήγηση της άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου.
«Γαλάζιες» ενστάσεις
Την ίδια ώρα ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές, όχι μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίες μιλούν για μισθολογικές ρυθμίσεις «δύο ταχυτήτων», με τους γονείς στον ιδιωτικό τομέα να υφίστανται μειώσεις στο μισθό τους.
«Τους βάζουμε απέναντι μας» εκτιμά κομματικό στέλεχος μιλώντας στο newsit.gr, μη κρύβοντας τον προβληματισμό του, δεδομένου μάλιστα ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που νοσούν.
Παράταση τουλάχιστον 1 εβδομάδας για τα μέτρα
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να παραταθούν κατά μία εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρων που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά.
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι «σκληροί δείκτες», διασωληνωμένοι και θάνατοι, ενώ και η Όμικρον προκαλεί μεγάλο αριθμό νοσηλειών, πιέζοντας το ήδη επιβαρυμένο Σύστημα Υγείας.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα καταγράψει υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
«Υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες, να κλείσουμε 20, 25 ημέρες με αυτά τα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας και ενδεχομένως μετά από μια εβδομάδα, να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε αποκλιμάκωση» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (ΕΡΤ1).
Πάντως αρκετοί είναι οι επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν πως η παράταση θα ήταν πιο ασφαλές να ισχύσει δύο εβδομάδες
Το θέμα θα επανεξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.