Το θρίλερ του τελευταίου 24ωρου με την εμπλοκή στα εργασιακά και τη διάσταση απόψεων μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού, που επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, φαίνεται πως θα έχει τέλος την Τετάρτη στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία ωστόσο ακόμα δεν έχει κλειδώσει.
Η εμπλοκή μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκάλεσε κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό σχηματισμό, με τη ΔΗΜΑΡ να θέτει βέτο για τις εργασιακές αλλαγές που αξιώνει η τρόικα και τον κ. Σαμαρά να φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του κ. Κουβέλη.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως γίνεται μία προσπάθεια εξομάλυνσης της κυβερνητικής κρίσης και όλα δείχνουν πως τελικά θα υπάρξει συμφωνία μιας και λίγο μετά τις εμπλοκές ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε πως μετά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν πως “δώσαμε μάχη και κερδίσαμε”.
Αφού έχει προηγηθεί δραματικές στιγμές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση κέρδισε τις τριετίες μετά απο τηλεδιάσκεψη με την τρόικα. Όπως τόνισε συγκεκριμένα, “κάτι που ήταν ήδη χαμένο από τον ν.4046 το Φεβρουάριο του 2012. Πετύχαμε η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση.
Για τις αποζημιώσεις η τρόικα δέχτηκε το μηχανισμό που προτείναμε να παγώσουν για τους πάνω από 16 χρόνια με ένα πλαφόν στα 1800 ευρώ που σύμφωνα με το μισθολογικό επίπεδο των αμοιβών το 2011 αφορά το 80% του εργατικού δυναμικού και με δεδομένες τις πτώσεις που έχουν ακολουθήσει φτάνει μέχρι το 85%», εξήγησε ο κ. Βρούτσης.
Είχε προηγηθεί το δραματικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ενοχλημένος με τον κ. Κουβέλη δήλωνε πως θα “σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε”, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη ΔΗΜΑΡ, κύκλοι της οποίας δήλωναν έκπληκτοι για αυτή τη φράση του πρωθυπουργού.
Όπως ανέφεραν οι κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, δεν τίθεται θέμα στήριξης της κυβέρνησης, γεγονός που έδειχνε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, μετά τις δραματικές στιγμές που προκάλεσε η εμπλοκή στα εργασιακά.
Άλλωστε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν αφήνουν άλλα περιθώρια ελιγμών ή επικοινωνιακών παιχνιδιών, κάτι που διεφάνη και από τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που ανέφερε ότι τα περιθώρια είναι στενά και θα φέρουν τα μέτρα στη Βουλή και όποιος τα ψηφίσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως εάν συνεχιστούν οι αντιρρήσεις για τα εργασιακά, να έρθουν τα μέτρα με τη μορφή πολλών άρθρων και όχι ενός, με τα εργασιακά να αποτελούν ξεχωριστή ενότητα. Έτσι σε αυτή την περίπτωση η ΔΗΜΑΡ εάν ψηφίσει αρνητικά να φτάνουν οι ψήφοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που προς το παρόν συγκεντρώνουν 160 βουλευτές.
Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την ψηφοφορία, καθώς έτσι θα απαιτείται μικρότερος αριθμός θετικών ψήφων, μιας και στην κυβέρνηση φοβούνται και τους ΄”αντάρτες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το έγγραφο των Γερμανών που ζητούν δεσμευμένο λογαριασμό για την Ελλάδα