Πολιτική

Αγιασμός στη Βουλή – Ιερώνυμος για αλλαγή φύλου: Παιχνιδίσματα για να περνάμε την ώρα μας

Με πολιτική χροιά και αιχμές, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον καθιερωμένο αγιασμό των κοινοβουλευτικών εργασιών της Γ’ Συνόδου της ΙΖ Περιόδου της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Ο αγιασμός έγινε χοροσταντούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και αντιπροσωπείας μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Παρόντες και ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

“Αθώωση” Βαρουφάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην έναρξη της πανηγυρικής συνεδρίασης διάβασε στην Ολομέλεια ένα σημαντικό ΦΕΚ.

Αυτό, της λήξης των εργασιών της Β’ Συνόδου. Σύμφωνα με αυτό, με το νόμο περί  Ευθύνης Υπουργών που ισχύει, επέρχεται αυτόματα η παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών αδικημάτων που μπορεί να διέπραξαν κατά την άσκηση των  καθηκόντων τους Υπουργοί,  αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί της  πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς.

Η θητεία της υπενθυμίζεται ότι έληξε με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον «ατονεί» τουλάχιστον κατά το νομικό του σκέλος,  το θέμα που θέτουν  πολλές φορές τα κόμματα της Αντιπολίτευσης περί ποινικών ευθυνών του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών.

Ο Αγιασμός

Από το πρωί η Βουλή προετοιμαζόταν για τον αγιασμό της Βουλής. Τα κόκκινα χαλιά  στρώθηκαν από το πρωί ενώ και οι βουλευτές άρχισαν να προσέρχονται από νωρίς το πρωί.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΔΙΣ συνόδου υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, ο πρόεδρος της Βουλής  Νίκος Βούτσης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος  προσερχόμενος  στην Βουλή και όταν οι δημοσιογράφοι του είπαν «την ευλογία σας» εκείνος απάντησε «την ευλογία του Θεού να έχουμε όλοι μας…»

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και η αντιπροσωπεία της ΔΙΣ οδηγήθηκαν στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Ιερώνυμος: Η εκκλησία στο εξωτερικό κάνει πιο σημαντική δουλειά από τις πρεσβείες

 «Να ανεβάσουμε τον πήχυ. Και να δούμε τις σχέσεις «Εκκλησίας – Έθνους»  και όχι μόνο τις σχέσεις «Εκκλησίας – Πολιτείας».

Ο Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων στις δηλώσεις που έκανε από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής  ανέφερε:

«Θα πρέπει να ρίξετε,  στις συζητήσεις που κάνετε εδώ στην  Βουλή και μια ματιά στο χώρο της Εκκλησίας. Και εννοούμε τον λαό της Εκκλησίας αλλά και της διοίκησης  της και της Ιεραρχίας που έχει πάρα πολλά προβλήματα.

Σε μια εποχή που για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ακούγονται πολλά. Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά και η Πολιτεία και η Εκκλησία. Να δούμε τα θέματα έξω από προλήψεις και ιδεοληψίες. Να μην μας παρασύρουν αλλά να πάμε όλοι πιο ψηλά.

Γιατί αυτό που έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το θέμα Εκκλησίας – Πολιτεία και αυτό είναι το Εκκλησία – Έθνος και αυτό το έχουμε ξεχάσει.

Αυτό θέλει μια ειλικρίνεια, αμεσότητα και αλληλοκατανόηση. Γιατί το έθνος δεν είναι μόνο τα 7-8 εκατ. πολίτες της χώρας αλά και δεκάδες εκατομμύρια που ζουν στο εξωτερικό.

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι σημαντικός Και μη βλέπετε μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον κόσμο, που η Εκκλησία έχει τις δικές της πρεσβείες (Εκκλησίες) και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και κάνει έργο πολύ πιο σημαντικό σε αρκετές περιπτώσει από ότι οι πρεσβείες.

Για αυτό στις συζητήσεις που κάνετε εδώ στη Βουλή πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και ανεβάσουμε και εσείς και εμέις τον  πήχη. Εύχομαι ο πήχυς του χρόνου να πάει πιο ψηλά,  να δούμε πιο μακριά το Έθνος που πηγαίνει».

«Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να περνάμε την ώρα μας»

Κατά την αποχώρηση του από την Βουλή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης  και για την διόρθωση φύλου απάντησε:

«Όλα αυτά είναι παιχνιδίσματα. Παιχνιδίσματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και το χρόνο μας».

Ερωτηθείς για το τι εννοούσε όταν συμβούλευσε «να κοιτάμε ψηλότερα» είπε πως   «ασχολούμεθα όλοι με τα δάνεια, τι χρωστάμε, το τούτο, το κείνο. Εδώ είμαστε περίπου 10 εκατομμύρια. Άλλα δέκα εκατομμύρια ‘Έλληνες σκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Τους σκέπτεται κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Κάνουμε τίποτα γι΄αυτούς τους ανθρώπους; Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Παρουσίες και απουσίες

Στην τελετή του Αγιασμού, παρόντες ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας της Χ.Α  Νίκος Μιχαλολιάκος,  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Απουσίασαν, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και της ΕΚ Βασίλης Λεβέντης. Πολλές επίσης ήταν και οι απουσίες βουλευτών από όλες τις πτέρυγες.

 Δεν βγήκε από το περίκλειστο της Ολομέλειας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για μια ακόμα  φορά, για την αποφυγή πολιτικο-θρησκευτικών σχολίων για το ποιοι πολιτικοί ασπάσθηκαν το Σταυρό και ποιοι το απέφυγαν, δεν βγήκε από το ξύλινο περίκλειστο της Ολομέλειας όπου τέλεσε τον Αγιασμό.

Αρκέσθηκε απλά σε μια συμβολική κίνηση εξόδου και επέστρεψε στην θέση του.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διαμαντοπούλου για Λατινοπούλου: Καλό είναι να διαβάσει ιστορία – Δεν θα ήταν ευρωβουλευτής αν δεν υπήρχαν ο Καραμανλής και ο Σημίτης
Νέα επίθεση στην Αφροδίτη Λατινοπούλου εξαπέλυσε η Άννα Διαμαντοπουλου για τις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής της Φωνής της Λογικής...
Διαμαντοπούλου για Λατινοπούλου: Καλό είναι να διαβάσει ιστορία – Δεν θα ήταν ευρωβουλευτής αν δεν υπήρχαν ο Καραμανλής και ο Σημίτης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να επιστρέψω στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάναμε πολλά
«Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε καμία μορφή εγκληματικότητας. Δεν υπάρχουν άβατα, κοινωνικές ομάδες, ούτε και άνθρωποι που δεν υπόκεινται στον Νόμο», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να επιστρέψω στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάναμε πολλά