Πολιτική

“Αγκάθι” Φίλη στο… αφήγημα της κυβέρνησης – “Δεν έχουμε αντιμετωπίσει σοβαρά τις κοινωνικές ανισότητες”

"Σκιά" στο... αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια και βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό.

Η κ. Φίλης τόνισε πως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές είναι οι δύο κρίσιμοι και βασικοί παράγοντες στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

«Η απόκλιση μεγαλώνει ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Δυστυχώς δεν τέθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτή την περίοδο, και μετά την εφαρμογή 3 μνημονίων υπάρχει ανάγκη επιστημονικής θεώρησης. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο η ρύθμιση του χρέους να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο τις κοινωνικές ανισότητες», ανέφερε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι «αναγκαία η απομείωση του χρέους», ωστόσο, όπως είπε, «το ερώτημα είναι αν όλα όσα ακούστηκαν ως σοβαρά προβλήματα από τους επιστήμονες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», και συμπλήρωσε ότι «μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης είναι μια μεγάλη αφορμή αυτά να αποκτήσουν ενδιαφέρον από όλους, κυβέρνηση και κόμματα».

“Να αφήσουμε την παραδοχή ότι όλα πηγαίνουν καλά”

«Με 3,5% πλεονάσματα το 2018 προφανώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να βγούμε σε αυτή τη κρίσιμη φάση από την παραδοχή ότι καλώς πηγαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Φίλης επικαλέστηκε την έκθεση του Ινστιτούτου Πέτερσον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Χωρίς ονομαστική απομείωση 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους. Θα μεταφέρουμε την αποπληρωμή του χρέους στο 2050; Μια γενιά γερασμένων;» σημείωσε.

“Να ελέγξουμε το αν έχουν αμβλυνθεί οι κοινωνικές ανισότητες”

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη ότι «κάθε μία πολιτική επιλογή που ακολουθείται στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» απάντησε: «Πρέπει αυτό να ελεγχθεί και να αποτυπωθεί. Είναι κρίσιμοι αυτοί οι δύο δείκτες. Η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκεί θα μετρηθούμε όλοι. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης».

Και προσέθεσε: «Το κρίσιμο πολιτικό θέμα είναι: βγαίνουμε από τη δανειακή υποχρέωση με τι στόχους; Θα υπάρξει κοινωνική σύγκλιση και υπέρβαση σταδιακά, των κοινωνικών ανισοτήτων; Θα υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Επίσης, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο ζήτημα την απασχόληση», που προφανώς -όπως είπε- συναρτάται «με την ποιότητα της εργασίας και τη δυνατότητα του κράτους, με την ευρεία έννοια, να ασκεί πολιτική επενδύσεων». «Έχουμε σήμερα τον φτωχό εργαζόμενο. Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό για την Ελλάδα. Δυνητικά στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι 3,5 εκατ. συνάνθρωποι μας», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για τα Τέμπη: Δικαιοσύνη απονέμουν οι δικαστές, ούτε τα κόμματα, ούτε οι πανελίστες, ούτε οι σατυρικές εκπομπές
«Διαχωρίζουμε τους πολίτες που απαιτούν και θέλουν δικαιοσύνη, από τα κόμματα που θέλουν εργαλειοποίηση» ξεκαθάρισε ο Παύλος Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Η Τουρκία στον ΟΗΕ για καταπάτηση δικαιωμάτων «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα»
Επιπλέον, η Άγκυρα κατήγγειλε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «για τους Τουρκοκύπριους» από τη μη διεθνή αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»
Η ελληνική και η τουρκική σημαία
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: «Η συγκλονιστική παρέμβαση του λαού θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις»
«Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις η κυβέρνηση είναι πλήρως απονομιμοποιημένη στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» λέει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Η τραγωδία στα Τέμπη
Φάμελλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη: Θα επαναφέρουμε τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μετά τα συλλαλητήρια
Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «είναι παγιωμένη η άποψη στην κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης μετά τα Τέμπη» και χρέωσε στον πρωθυπουργό «την κρίση αξιοπιστίας στη Δικαιοσύνη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος