Πολιτική

“Αγκάθι” τα εργασιακά – Τρύπα 600 εκατ. το 2018 “βλέπουν” οι θεσμοί

- Στα χέρια της κυβέρνησης το σχέδιο συμφωνίας που "έγραψαν" οι δανειστές
- Πρεμιέρα για την Έφη Αχτσιόγλου στις διαπραγματεύσεις ως υπουργός Εργασίας
- Παραμένουν οι διαφορές στα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό
- 50 εκατ. το 2017 η δημοσιονομική "τρύπα" και 600 εκατ. για το 2018 επιμένουν οι θεσμοί
- Στόχος η συμφωνία... εξ αποστάσεως

Επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών το σχέδιο συμφωνίας, καθώς σήμερα Κυριακή (20.11.2016) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας (στην πρεμιέρα της με τη νέα ιδιότητά της) Έφη Αχτιόγλου πέρασαν την πόρτα του Χίλτον για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών, υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, στα οποία συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα εργασιακά θέματα, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού και κάποια της παιδείας.

Για το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017 (που δεν συνιστά πρόβλημα για τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή), ενώ για το 2018 οι θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την πρώτη άφιξή τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι έως την Τρίτη (οπότε ολοκληρώνεται η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των κλιμακίων) να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως.

Χρονικό ορόσημο παραμένει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα υπάρξουν και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Οι στόχοι στα εργασιακά

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα