Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια της κυβέρνησης για να περάσει από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν τα προαπαιτούμενα.
Η πρώτη ψηφοφορία πρέπει να έχει γίνει έως τις 15 Οκτωβρίου, και στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται τα εξής αγκάθια:
– Ισοδύναμα για ΦΠΑ 23% σε ιδιωτική εκπαίδευση
– Υπουργικές αποφάσεις για κατάργηση πρόωρων συντάξεων
– Αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο
– Πιο εύκολοι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας
– Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ – Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους
– Αλλαγές σε ιδιοκτησιακό φαρμακείων (άνοιγμα και από μη φαρμακοποιούς)
– Σχέδιο εξυγίανσης ΟΑΣΑ
Στο τέλος του ίδιου μήνα οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να πουν “ναι” στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τα εξής θέματα:
– Πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από σούπερ μάρκετ
– Άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές
– Ρύθμιση “κόκκινων” δανείων
Ακολουθούν η κατάθεση προϋπολογισμού 2016 και τα συμπληρωματικά μέτρα για 2015.
Ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιλέξει να φέρει τα νομοσχέδια στη Βουλή. Δηλαδή εάν θα είναι με ένα άρθρο ή περισσότερα και εάν θα προκριθεί η επιλογή του επείγοντος ή του κατεπείγοντος. Πάντως η πρόταση αντίδραση ήρθε από τον Νίκο Νικολόπουλο – βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων – ο οποίος αντιτίθεται στο να ακολουθηθεί η τακτική του περασμένου Ιουλίου.
“Χάος” στα ταμεία – Λείπουν 4 δισ. ευρώ από τις νέες συντάξεις!
Τη χθεσινή τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ακολουθούν σήμερα τα δραματικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία προκύπτει ότι 330.000 νέες συντάξεις βρίσκονται σε φάση αναμονής με συνολικό κόστος 4 δισ. ευρώ.
Μόνο στο ΙΚΑ το φετινό έλλειμμα υπολογίζεται στα 980 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ 1,7 δισ. ευρώ, με τον οργανισμό να χρωστά με τη σειρά του 7,8 δισ. ευρώ προς τρίτους, δηλαδή προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ιδιώτες πάροχοι και ασφαλισμένοι.
Μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται από τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα μεγέθη των ελλειμμάτων είναι τόσο μεγάλα που δεν υπάρχουν εμφανή οικονομικά ισοδύναμα.
Πηγή: Mega