Ένα συλλαλητήριο για το οποίο τα επεισόδια που το σημάδεψαν και η ρίψη χημικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «ο λαός μίλησε και ο κ. Τσίπρας οφείλει να τον ακούσει», αλλά και ότι «η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα και χωρίς διακομματική συναίνεση». Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα», εξηγώντας πως εννοεί «την επίθεση της Αστυνομίας με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές, ανάμεσά τους οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το παρών στο συλλαλητήριο έδωσαν πάμπολλα «γαλάζια» στελέχη όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος έσπευσε να δηλώσει επίσης μετά τα επεισόδια πως «όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν, ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».
Πάντως, αν κάτι είναι που έχει τη μεγαλύτερη αξία για τα στελέχη της οδού Πειραιώς είναι ότι με την ενιαία στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών έπεσαν στο κενό τα σχέδια Τσίπρα για διάσπαση της παράταξης. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με τους ισχυρισμούς του για δημιουργία προοδευτικού μετώπου το μόνο που τελικώς καταφέρνει στην πράξη να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να διχάσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία, «βαφτίζοντας» ως προοδευτικούς όσους συμφωνούν με τον ίδιο και τις Πρέσπες και εθνικιστές ή ακραίους όσους βρίσκονται απέναντι – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των στελεχών της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά τη μάχη στη Βουλή, το βασικό επιχείρημα της ΝΔ αναμένεται να είναι πως με τη συμφωνία των Πρεσπών παραχωρούνται η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες και πως από το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που έφτασε στο ΥΠΕΞ γίνεται σαφώς λόγος για «μακεδονικό λαό». Παράλληλα, θα επισημανθεί πως η κυβέρνηση στηρίζεται σε τεχνητές πλειοψηφίες τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε όσο και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει νομιμοποίηση.
Το αν η ΝΔ θα επιλέξει έτσι να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι μια δυνατότητα που έχει και μια πιθανότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θ’ αμυνθεί πολιτικά, ωστόσο βρίσκεται προσώρας απλώς στο τραπέζι και δεν έχει αποφασιστεί τι θα συμβεί.
Του Αιμίλιου Περδικάρη