Κυριακή, 17 Νοε.
12oC Αθήνα

Αγωνία έως τις 26/11 για την εκταμίευση της δόσης – “Σφάζονται” δημόσια ΕΕ-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Αγωνία έως τις 26/11 για την εκταμίευση της δόσης – “Σφάζονται” δημόσια ΕΕ-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

– Στουρνάρας: κατοχυρώθηκε η διετής επιμήκυνση
– Γιούνκερ: Θα κάνω τα πάντα για ληφθεί απόφαση στις 20 Νοεμβρίου
– Λαγκάρντ: Κλείστε ικανοποιητικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα
– Δε θα έχει πρόβλημα με το ομόλογο των 5 δισ. που λήγει στις 16 Νοεμβρίου είπαν Γιούνκερ-Ρεν
– Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα γίνεται η κατάθεση των χρημάτων των δανειστών
– Σήμερα στις 13:00 η συνάντηση Σαμαρά-Μπαρόζο στις Βρυξέλλες

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η Ελλάδα ήταν στο περίμενε. Και μετά όμως, είναι ακόμη στην ίδια θέση. Ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Η δόση, όπως αναμενόταν, δεν εκταμιεύτηκε, αλλά μας έδωσαν δυο χρόνα παράταση. Ακούσαμε πόσο καλά τα πήγαμε, πόση πρόοδο κάναμε αλλά λεφτά δεν είδαμε. Και δεν θα δούμε τουλάχιστον έως τις 20 Νοεμβρίου. Τότε, συνεδριάζουν ξανά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ θα υπάρξει και τηλεδιάσκεψη στις 26 του ίδιου μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος γιατί οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη διετή επιμήκυνση, ενώ δήλωσε βέβαιος πως όλη η δόση των 31,2 δισ. ευρώ (την οποία περιμένουμε από τον Ιούνιο) θα εκταμιευθεί στις 26 Νοεμβρίου. Ο δε πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να πάρουμε τα λεφτά στις 20 του μήνα… Μύλος…

Στο επίσημο ανακοινωθέν του, το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν «τις λίγες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις κατεπειγόντως ώστε να επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Προαπαιτούμενες δράσεις; Για αυτές μίλησε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ίδιο και η Κριστίν Λαγκάρντ, που κάλεσε τις ελληνικές αρχές τις επόμενες ημέρες να αναλάβουν μερικές ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις.
Δήλωσε, επίσης, ότι για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, δηλαδή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αλλά ο Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Τα επόμενα βήματα έως την εκταμίευση
Εν αρχή ην η έκθεση της τρόικας. Αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια πρέπει να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, θα περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών μελών, η διορία για να γίνει είναι έξι μέρες. Και φτάνουμε κάπως έτσι στην τηλεδιάσκεψη της 26ης Νοεμβρίου. Τότε, είτε στις Βρυξέλλες είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (το πιθανότερο) το Eurogroup θα διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα.

Τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος και όχι στην ΕΚΤ και στο εξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Και αφού η εκταμίευση αργεί ακόμα, τι γίνεται με το ομόλογο των 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 16 Νοεμβρίου; Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην επόμενη προθεσμία αποπληρωμής του χρέους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία λήγει στις 16 Νοεμβρίου.

Δημόσια… “σφαγή” Γιούνκερ-Λαγκάρντ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Καμία διάθεση να κρύψουν τη διαφωνία τους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαφωνούν για το ελληνικό χρέος και το πότε αυτό μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα», είπε ο Γιούνγκερ στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπει» πάντα την προθεσμία έως το 2020. «Έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε», πρόσθεσε.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς ήδη αναμένεται να φτάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014
Σε αυτή τη συζήτηση, η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στη χρονική επιμήκυνση κατά δύο χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
«Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε την ημερομηνία για το 2022» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Όλι Ρεν και η… συνταγογράφηση!
Το καλό του λόγο για την Ελλάδα είχε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν. Τόνισε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, φέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας.
Ο κοινοτικός Επίτροπος αναφέρθηκε στη βελτίωση του ελέγχου σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δισ. και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξησή τους στα 67 έτη, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναφέροντας τη μείωση 15% στο κόστος ανά μονάδα παραγωγής και την κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2001-2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς, θα δει Μπαρόζο και Ρομπάι

Κρυφά μέτρα αποκαλύπτει η τρόικα

Βόμβα από το προσχέδιο της έκθεσης! Υπάρχουν αδιευκρίνιστα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ

Αποκαλυπτική η έκθεση της τρόικας για τα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης – Όλα όσα προβλέπονται

Στουρνάρας: Κλείδωσε η επιμήκυνση, στις 26/11 εκταμιεύεται όλη η δόση

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε