Μάχη με το χρόνο δίνει η κρατική μηχανή για να τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα. Η πιο δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε, καθώς ήταν σε πλήρη εξέλιξη περίπου 60 πυρκαγιές.
Κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι η άνιση μάχη με τις άσχημες καιρικές συνθήκες (ανέμους και υψηλές θερμοκρασίας) θα συνεχιστεί και σήμερα και θα είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο, ή ακόμη περισσότερο να κατασβεστεί, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και στη Μαλακάσα, ενώ απαισιοδοξία υπάρχει και για την Εύβοια και την Ανατολική Μάνη.
Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα
Στην χώρα μας καταφτάνει τις επόμενες ώρες το πιο υπερσύγχρονο αεροσκάφος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το Αμερικανικό P8. Πρόκειται για ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος το οποίο με θερμική απεικόνιση εντοπίζει τα σημεία τα οποία δίνουν αναζωπυρώσεις…. Θα αποτελέσει ένα υπερ-εργαλείο καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές χθες στη χώρα ήταν αποτέλεσμα αναζωπύρωσης.
Παράλληλα συνεχίζεται η βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Στη χώρα μας βρίσκονται και επιχειρούν: από τη Γαλλία 82 πυροσβέστες στις Αφίδνες και δύο αεροσκάφη καναντέρ στην Πάρνηθα. Από την Κύπρο 40 πυροσβέστες στην Πάρνηθα, ενώ δύο αεροσκάφη επιχείρησαν στην Κρήτη. Από την Κροατία 1 καναντέρ. Στη «μάχη» ρίχνονται και 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία και 2 ελικόπτερα super puma από την Ελβετία.
Παράλληλα επίγεια βοήθεια προσέφερε και το Ισραήλ, ενώ και άλλες χώρες δήλωσαν ετοιμότητα να συνδράμουν τη χώρα μας με μέσα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιπτώσεις της τραγωδίας.
Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στην επόμενη ημέρα… Καταρχήν στις οικονομικές συνέπειες της μεγάλης αυτής τραγωδίας για τη χώρα μας, αλλά και στις πολιτικές συνέπειες από τη διαχείριση αλλά και την έκταση των πυρκαγιών, καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι… «θα υπάρξει οπωσδήποτε πολιτικό κόστος».
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταρχήν επεξεργάζεται πρόταση για αναθεώρηση – επικαιροποίηση των βασικών πυλώνων, στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος να κατευθυνθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι στην κάλυψη των αναγκών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς οι εθνικοί πόροι δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος των αναγκών που προκύπτουν για τη χώρα.
Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη να αναζητήσουν συμμαχίες με άλλες χώρες, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου ως κράτη που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές, να στηριχθούν κατά προτεραιότητα με κονδύλια από την Ευρώπη.