Site icon NewsIT
14:25 | 11.02.21

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή για τα Πανεπιστήμια

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή για τα Πανεπιστήμια

Ìüíç óõæÞôçóç êáé øÞöéóç åðß ôçò áñ÷Þò, ôùí Üñèñùí êáé ôïõ óõíüëïõ ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Ðáéäåßáò êáé ÈñçóêåõìÜôùí: «ÅéóáãùãÞ óôçí ôñéôïâÜèìéá åêðáßäåõóç, ðñïóôáóßá ôçò áêáäçìáúêÞò åëåõèåñßáò, áíáâÜèìéóç ôïõ áêáäçìáúêïý ðåñéâÜëëïíôïò êáé Üëëåò äéáôÜîåéò». ÅÉÓÇÃÇÔÅÓ: Áéêáôåñßíç (Êáôåñßíá) Ðáðáêþóôá-Ðáëéïýñá êáé Íéêüëáïò Ößëçò. Óçìåßùóç: Ç ÄéÜóêåøç ôùí ÐñïÝäñùí áðïöÜóéóå óôç óõíåäñßáóç ôçò 4çò Öåâñïõáñßïõ 2021 ôç óõæÞôçóç ôïõ íïìïó÷åäßïõ óå äýï (2) óõíåäñéÜóåéò.

Newsit Newsroom

Μια κόντρα με ιδεολογικό αλλά και πολιτικό περιεχόμενο είχαν σήμερα στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας

Η κόντρα των δυο ξεκίνησε από τη νεολαία Λαμπράκη και έφτασε μέχρι το σήμερα. 

«Τα πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα στη βία. Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια, κι ενώ την ώρα που θα ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την παιδεία προγραμματίζονται διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

«Η μονάδα ασφάλειας θα εποπτεύει τη φύλαξη και θα πλαισιώνεται από ένα ειδικό σώμα της ΕΛΑΣ χωρίς όπλα με ειδική εκπαίδευση. Αυτό το σώμα θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη και ένα ειδικό συμβουλευτικό σώμα. Προβλέπεται επίσης η ελεγχόμενη είσοδος στα ανώτατα ιδρύματα. Οι αίθουσες των φοιτητών δεν θα είναι πλέον γιάφκες περιθωριακών. Οι σχολές κλείνουν την πόρτα στη βία και ανοίγουν την πόρτα στην ελευθερία» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς η αντιπολίτευση επιμένει στην τακτική κραυγών και της σιωπής. Κραυγών κατά του εξορθολογισμού των σπουδών και ενός ανύπαρκτου αυταρχισμού  και σιωπής για τη βία και την ανομία στα πανεπιστήμια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί κυβερνήσεως του οι σχολές παραδόθηκαν στον εξτρεμισμό και το κοινό έγκλημα, με προγραμματισμένα επεισόδια κάθε Σαββατοκύριακο.

«Επί των ημερών σας μετακινήσατε στάσεις λεωφορείων, υπηρεσιών κλπ» που ήταν δίπλα στις σχολές που γινόταν επεισόδια, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησης του «το παρακράτος συνθηκολόγησε με το κράτος».

«Αναμετρώνται δύο αντίθετες αντιλήψεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εμείς θέλουμε να δώσουμε πίσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές. Εσείς θέλετε το Πανεπιστήμιο χώρο ανάδειξης κομματικών επετηρίδων. Βαφτίζετε ακτιβισμό την παραβατικότητα» πρόσθεσε.

Προσωπική επίθεση στον Α. Τσίπρα για τα…. «κορονο-συλλαλητήρια»

Ο Πρωθυπουργός επετέθη προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τη δήλωση του στην τηλεόραση του Alpha ότι… δέχεται το ρίσκο για τις διαδηλώσεις που γίνονται για την παιδεία εν μέσω πανδημίας. «Οργανώνεται κορωνο-συλλαλητήρια! Κανείς δεν σας εκχώρησε την ευθύνη για την ζωή των άλλων για να τη θέτετε σε κίνδυνο, με την ασφάλεια ότι εσείς είστε εμβολιασμένος» τόνισε.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων».

«Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι  μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο κινούνται στις εξής  κατευθύνσεις:

-Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή (με το όριο βάσης  να καθορίζεται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα).

-Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί.

– Τίθεται χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους.

– Καθιερώνεται πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδος για την πάταξη της ανομίας.

 

Τσίπρας: Άκρως διχαστική η ομιλία του πρωθυπουργού

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Συνολικότερα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια… Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».

 

 

«Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί εμβόλιο για την υποκρισία και τον λαϊκισμό σας»

«Διέκρινα έναν εκνευρισμό στον τόνο σας, ασυνήθιστο σε σχέση με τις τελευταίες σας εμφανίσεις» σχολίασε ο πρωθυπουργός αποδίδοντάς τον στην αναφορά που έκανε στη νεολαία Λαμπράκη, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανακρίβεια, επειδή επικαλέστηκε τον στίχο του Ελύτη για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» που όπως είπε τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.

Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την άποψή σας περί αποχαυνωμένων πολιτών, «φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας και δεν το εννοείτε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά όμως και σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης με δύο επισημάνσεις, Κατά γενική ομολογία η δημόσια τηλεόραση προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο και έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούργιους θεατές. Αναφέρθηκε σε μια σειρά πρώην ανώτατων στελεχών της ΕΡΤ που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά σε αυτόν Μέσα.

Αμιγώς για τα θέματα της Παιδείας, ρώτησε από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης; «Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;».

Πρόσθεσε επίσης ότι προκύπτει και ένα μείζον αξιακό ζήτημα, όχι μόνο εκπαιδευτικό από τη στιγμή που προσφέρεται η δυνατότητα στους φοιτητές να φοιτούν δωρεάν στα πανεπιστήμια. «Πιστεύετε ή όχι ότι και οι φοιτητές πρέπει να έχουν κάποιες υποχρεώσεις;», ρώτησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός πέρασε στη συνέχεια στην αναφορά του κ. Τσίπρα στα κολλέγια «Όλα αυτά τα τμήματα που φτιάχνατε νύχτα, βρίσκονται ψηλά ή χαμηλά στις αξιολογήσεις», ρώτησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ποιότητα σπουδών των κολλεγίων.

«Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί εμβόλιο για την υποκρισία και τον λαϊκισμό σας», είπε επίσης χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για τα ζητήματα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει διακρίνει αλλαγή στάσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα αλλά πρόσθεσε πως «πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια και υπονομεύει το χώρο στον οποίο διεξάγεται δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούμε μόνο να την κοιτάμε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αυτή ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου».

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της εικόνας για το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, επέδειξε δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη. Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε».

«Είστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη»

Για υποκρισία στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του στην Βουλή.

Εξήγησε την θέση του λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Δεν είπατε στην δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι΄ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την βία στα πανεπιστήμια».

Ακολούθως απάντησε στα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη. Κατ’ αρχήν για το θέμα του βαθμού εισαγωγής στα πανεπιστήμια είπε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου…». Ακολούθως ρώτησε: «Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.

Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Για τους αναπληρωτές καθηγητές είπε ότι «μόλις βγήκαμε από την επιτήρηση των μνημονίων αλλάξαμε την υποχρέωση για διορισμούς αναπληρωτών και νομοθετήσαμε τους μόνιμους διορισμούς».

Για τις φωτογραφίες από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, είπε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση…και στο Κέιμπριζτ και στην Οξφόρδη την διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί…». Αφού σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σημείωσε: «Όμως είσαστε εσείς προσωπικά που μέσα σε μία νύχτα διώξατε εκατοντάδες φύλακες από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «ήταν πρωτοφανές το περιστατικό να τοιχοκολληθεί οδηγία στην αίθουσα παραγωγής για το τι πλάνα θα παίξουν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ικαρία…αντί να πείτε μία φράση συγγνώμης, μας λέτε ότι “κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους”. Εσείς όμως βάλλατε τον διευθυντή του γραφείου σας, διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης». Ακολούθως κατέθεσε πρόταση: «Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Να φτιάξουμε μία τηλεόραση που θα είναι όαση αντικειμενικότητας. Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ούτε μία χαραμάδα που να ξεφεύγει από τον έλεγχό σας».

 

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενδεχομένως και της Ελληνικής Λύσης, η οποία έχει επιφυλαχτεί για τη στάση της στην Ολομέλεια.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version