Την έντονη διαμαρτυρία του για την επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες, εξέφρασε ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κος Τσίπρας, διέκρινε «ενορχηστρωμένο σχέδιο» εκ μέρους των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων – με την συμβολή και του ΛΑΟΣ – και υλοποίησή του από τα «κανάλια των μεγαλοκατασκευαστών, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο λαός, από την συγκάλυψη των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην υπόθεση Ζήμενς».
«Τις τελευταίες 48 ώρες, όλο το σύστημα πολιτικής διαπλοκής εξαπολύει λάσπη, επενδύει στη μισαλλοδοξία για πολιτικές παρατάξεις. Είστε τόσο προβλέψιμοι που είστε ικανοί να φτάσετε στα άκρα. Θα παραμείνουμε ψύχραιμοι σε κάθε πιθανή προβοκάτσια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Οι εκφράσεις «προβοκάτσια και λάσπη σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», αποτελούν αυτοκριτική για ένα θέμα που θεωρείτε ότι σας πλήττει» απάντησε ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας. «Θα μπορούσαν τα φαινόμενα αυτά να αντιμετωπιστούν, αν από την πρώτη στιγμή παίρνατε ξεκάθαρη θέση – και δεν το κάνατε. Αισθανθήκατε τώρα την ανάγκη να έρθετε στη Βουλή για να μιλήσετε» συμπλήρωσε.
Ο κος Τσίπρας, καταφέρθηκε εναντίον και του δημάρχου Αθηναίων, καταγγέλλοντας πως στάθηκε αδύνατο να τον βρει στο τηλέφωνο, ενώ συνομίλησε τρεις φορές με τον Αρχιεπίσκοπο που επέδειξε ενδιαφέρον από τη Συρία. «Στην πρόταση διεξόδου, ο δήμαρχος απαντά με θλιβερό τρόπο. Πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να μεταβληθεί σε συνήγορο της κυβέρνησης από συνήγορος του Πολίτη! (…) Πιο πολύ όμως, θλίβομαι για την στάση του Πρωθυπουργού. Τόσο απελπισμένος είναι πια; Και ήταν και ο ίδιος μετανάστης και πολιτικός πρόσφυγας…»
«Αν ο Πρωθυπουργός δεν είχε αυτό το επίθετο που έχει, θα είχατε άλλη τύχη – την τύχη της κυβέρνησης της Τυνησίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.
«Δεν είναι τα ονόματα που καθορίζουν την ιστορία αλλά οι πράξεις. Έτσι κτίστηκε το επίθετο Παπανδρέου – επειδή έγινε σημαντικό στην ιστορική διαδρομή» απάντησε ο Δ. Ρέππας. «Ο σημερινός Πρωθυπουργός, είναι ένας προοδευτικός σοσιαλιστής Πρωθυπουργός και όχι ψευδομοίωμα προοδευτικού πολιτικού, που εξαντλεί την πολιτική του παρουσία με ωραίους λόγους» συμπλήρωσε.
Ο κος Ρέππας, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στήριξε τους μετανάστες και τους έδωσε και το δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Εμείς όμως θα ανεχόμαστε τις πλανητικές συνέπειες της έλλειψης δικαιοσύνης και ισότητας μεταξύ των κρατών μέχρι να λυθεί το πρόβλημα;» αναρωτήθηκε.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Σταύρος Καλαφάτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «αβελτηρία» και ασάφεια θέσεων: «Η κυβέρνηση, πριν λίγες μέρες υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την διακίνηση λαθρομεταναστών που αποτελεί πόλο έλξης γι’ αυτούς και τώρα προβαίνει σε αποσπασματικές ενέργειες» παρατήρησε.
«Σεβόμαστε τους λαθρομετανάστες, αλλά όχι με αυτές τις λογικές» παρενέβη και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. «Θέλουμε την περίθαλψή τους, αλλά και σεβασμό στις συμφωνίες επαναπροώθησης, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Δεν πρόκειται να εκβιαστεί η Πολιτεία με τέτοιες πρακτικές. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι πρυτανικές αρχές: Δεν έχουν καμία δουλειά αυτοί οι άνθρωποι στη Νομική. Να μεταφερθούν αλλού για λόγους υγείας».
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως με την συμμετοχή της στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την στήριξή της στις πολιτικές της Ε.Ε., έχει συμβάλλει στην διόγκωση του φαινομένου της μετανάστευσης. «Έχετε ευθύνη και τα δύο κόμματα για την συνθήκη «Δουβλίνο 2» που εγκλωβίζει το 70-80% των μεταναστών στην Ελλάδα. Από την άλλη ωστόσο, δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών ενέργειες σαν αυτήν στη Νομική: Τους εκθέτουν, ακόμα περισσότερο στη συκοφάντηση και δίνουν προσχήματα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».
«Είναι ευχάριστο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για αυτό που κάποιοι έκαναν είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε εν γνώσει του» ανέφερε ο Ηλίας Πολατίδης από πλευράς ΛΑΟΣ. «Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει ανθρωπιστική άποψη. Άλλοι, μισούν το ελληνικό έθνος και φέρνουν τους λαθρομετανάστες, να κάνουν εκείνοι τη μάχη κατά του ελληνικού κράτους» ανέφερε. Παράλληλα, ο κος Πολατίδης κατηγόρησε την ΝΔ, πως «ανέχτηκε όλους αυτούς τους τραμπούκους του Σόρος που έκαψαν την Αθήνα και σήμερα λέει πως θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για το άσυλο».
Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), καυτηρίασε την «θεωρία του υποκινητή» που είδε να επανέρχεται στο προσκήνιο και παρατήρησε πως, «όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για το πρόβλημα επιβίωσης, δεν υπάρχει κανείς που να τους υποκινήσει». Ο κος Λαφαζάνης, παρατήρησε επίσης πως ο θεσμός του ασύλου είναι πανάρχαιος και πως, ειδικά μετά τα γεγονότα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, «δικαίως μπορούν να επικαλούνται την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, οι προερχόμενοι από χώρες της Β. Αφρικής».