Μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο όνομα του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στην ομιλία του στην Βουλή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού που ζήτησε να απαντήσει επί προσωπικού.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε σε ένα συγγραφικό έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο όπως είπε, έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είπε ο κ. Τσίπρας: «Αναφέρεται εκεί –και διαβάζω πάλι επί λέξει: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα». Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων.
Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των». Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975.
Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο».
Παίρνοντας τον λόγο επί προσωπικού ο κ. Γεραπετρίτης είπε στον κ. Τσίπρα ότι δεν το έχει γράψει ο ίδιος. Η συγγραφέας έχει ονοματεπώνυμο, είπε λέγεται Άννα Τσιφτσιλή.
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε: Χρησιμοποιήσατε 6,5 λεπτά για να απαντήσετε σε κάτι που θα κάνατε 15 δευτερόλεπτα. Σας ρώτησα εάν είστε επιμελητής και αν συμφωνείτε με την συγγραφέα. Και αναφερόμενος στον φιλόσοφο Ρόναλντ Ντουόρκιν για τον οποίο είχαν νωρίτερα αντιπαράθεση ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσακαλώτο ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο Μητσοτάκης διαβάζει Ντουόρκιν, εγώ διαβάζω Γεραπετρίτη στον ελεύθερο χρόνο μου. Δεν είστε εσείς κριτής να κρίνετε ποιον θα τιμά και σε ποιον θα κάνει κριτική η Αριστερά».