Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Άρθρου 3 του Συντάγματος, με φόντο τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου.
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή μεταξύ του βουλευτής της ΝΔ Μάκη Βορίδη και την αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Ο κ. Μάκης Βορίδης προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν είπε πως επειδή κατέρρευσε ο κομμουνισμός η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκδικητικά τώρα να καταργήσει τη θρησκευτική και την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων εξ ου και επιθυμεί τον διαχωρισμό Κράτους –Εκκλησίας και όξυνε τον λόγο του περισσότερο – απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας πως είναι “εθνομηδενιστές. Ο εσταυρωμένος δεν θα μπορεί να βρίσκεται ούτε στα δικαστήρια ούτε στα σχολεία. Να μην αποκρύπτετε την αλήθεια. Να πείτε στον λαό ότι αν συνεχίσουν να εορτάζονται οι θρησκευτικές εορτές θα είναι επειδή είναι έθιμο. Αυτό πλήττει ευθέως τη θρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων”.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ χαρακτηρίζοντάς τον “θεωρητικό της ακροδεξιάς στη χώρα, η οποία βέβαια είναι μειοψηφία στη ΝΔ και δεν έχει σχέση με τους κατσαπλιάδες της Χρυσής Αυγής. Πρέπει όμως να το επισημοποιήσετε για να δείτε τι θα κάνετε” . Αναφερόμενη δε στη συμφωνία Τσίπρα- Ιερωνύμου η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος όταν θεωρεί ότι υπάρχουν ώριμα ζητήματα να συζητηθούν και να νομοθετηθούν, αυτό κάναμε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι το κάνουμε και τώρα”.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ανταπάντησε στην κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου εξαπολύοντας νέα επίθεση λέγοντας ότι “στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όποιος υπερασπίζεται την ταυτότητα εθνική και θρησκευτική αυτός είναι ακροδεξιός. Το αφήνω προς κρίσιν”.
Επίθεση Γεωργιάδη στην Χριστοδουλοπούλου
Λίγο αργότερα νέα φόρτιση υπήρξε στη Βουλή όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε τις απόψεις που είχε εκφράσει η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα λέγοντας: “Είστε υποκριτές. Προσωπικά εσείς. Δεν σας είδα να σέβεστε τα δικαιώματα της μειοψηφίας στη Βουλή όταν σας ζητούσαμε στην επιτροπή Θεσμών να καλέσετε τον κ. Καμμένο και το αρνηθήκατε” ενώ αμ’εβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους λέγοντας: «Όταν ο κ Τσίπρας πήγε και απελευθέρωσε το περιστέρι στην εορτή των Θεοφανίων, το έκανε επειδή τον υποχρέωνε το Σύνταγμα; Όχι. Το έκανε επειδή είναι θρησκευόμενος; Όχι, έχει δηλώσει ότι είναι άθεος. Το έκανε επειδή πήγε να πάρει ψήφους. Πήγε γιατί αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι η βούληση του λαού».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε μέχρι και το Βατοπέδι και το Άγιο Όρος λέγοντας ότι «εδώ κάναμε εξεταστικές για το Βατοπέδι. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγορος τότε στον Καραμανλή. Η συμφωνία Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου είναι Βατοπέδι επί χίλια. Όταν κάνετε λοιπόν το μείζον με τα θέματα της Εκκλησίας θα κάνετε και το έλασσον”. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως “δεν μπορεί να χωρίσει το Κράτος από Εκκλησία, είμαστε ένα πράγμα, αυτή είναι η συμμετοχή στην ορθόδοξη πίστη σας αρέσει δεν σας αρέσει… η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και έχουμε αυτή την ταυτότητα και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό δεν θέλουμε να πειράξετε το άρθρο 3 του Συντάγματος κι επειδή είμαστε πολύ περισσότεροι ο ίδιος ο λαός δεν θα σας αφήσει να πειράξετε το άρθρο 3 θα μείνετε με τις φαντασιώσεις σας”.
Βενιζέλος: Πολιτική συναλλαγή η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Η συζήτηση της αναθεώρησης του άρθρου 3, έδωσε την αφορμή για μια ακόμα μετωπική σύγκρουση στη Βουλή, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να χαρακτηρίζει “πολιτική συναλλαγή” την συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου “ως αντάλλαγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας για την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος”.
Έκανε λόγο για εξαπάτηση της κοινής γνώμης με το ότι θα αδειάσουν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων για να γίνουν διορισμοί καθώς όπως είπε οι ιερείς δεν συνδέονται με όρους δημοσίου δικαίου με τον φορέα τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι ιερείς θα συνταξιοδοτούνταν με πολιτική σύνταξη. Συνεπώς, πρόσθεσε “άνθρακας ο θησαυρός και έχει πια σκάσει η κολοσσιαία αυτή φούσκα”.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει προτείνει τον πλήρη διαχωρισμό κάτι όμως που δεν δέχθηκε η Εκκλησία και πως λύση για την επικείμενη αναθεώρηση είναι η ένταξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης κάτω από το άρθρο 3 η οποία θα λέει πάρα πολύ απλά ότι το άρθρο 3 δεν θεμελιώνει αποκλίσεις από τη θρησκευτική ελευθερία και το άρθρο 13.
Και την λύση αυτή έδωσε καθώς όπως είπε ο όρος “επικρατούσα” θρησκεία σύμφωνα ακόμα και με το ΣτΕ στην επιστήμη είναι περιγραφική. Είναι η διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ανήκει στην ανατολική ορθόδοξη εκκλησία. Ο όρος “επικρατούσα” δεν μπορεί να θεμελιώσει περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας ή αποκλίσεις από το άρθρο 13.