Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Αγριες κόντρες στη Βουλή Γεωργιάδη – Κοντονή – Παρέμβαση Κακλαμάνη

Αγριες κόντρες στη Βουλή Γεωργιάδη – Κοντονή – Παρέμβαση Κακλαμάνη

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για το θέμα των επικοινωνιών του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με ισοβίτη για την υπόθεση του «Noor 1» με βαριές μομφές εκατέρωθεν.

Το θέμα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας «άνοιξε» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, για το οποίο και χθες είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση στον ίδιο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, να απαντήσει εάν θεωρεί φυσιολογικό να έχει συνομιλίες ένας εν ενεργεία υπουργός με ισοβίτη στην φυλακή, και έχει πράξει ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση μια τέτοιας εξωθεσμικής παρέμβασης. Χαρακτηριστικά τον ρώτησε πόσο λογικό θεωρεί ένας υπουργός, μέλος της εκτελεστικής εξουσίας παίρνει τηλέφωνο μια εισαγγελέα, μέλος της δικαστικής εξουσίας, να την παίρνει τηλέφωνο και να την καθοδηγεί τί ώρα θα πάει και σε ποια φυλακή κι αν είναι φυσιολογικό ο ισοβίτης να παίρνει τηλέφωνο τον υπουργό για να συνεννοούνται ποια θα είναι η κατάθεσή του. Και πρόσθεσε «έχετε καμία άλλη ποτέ παρόμοια περίπτωση ανάλογη στο παρελθόν να μας υποδείξετε; Ή η αγάπη σας για την καρέκλα σας κάνει να τα παραβλέπετε όλα ακόμη και αυτού του τύπου τις συμπεριφορές; … Πώς τεκμηριώνεται η διάκριση των εξουσιών όταν ο υπουργός παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία και πως αυτή προστατεύεται όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης σπεύδει να του παράσχει εξουσία;»

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα διαχώρισε την συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης που την Δευτέρα είχε υπερασπιστεί στην Βουλή τον κ. Καμμένο λέγοντας πως «προς τιμή του ο υπουργός Ναυτιλίας Πάνος Κουρουμπλής έχει πάρει απόσταση από αυτή την ιστορία και προχώρησε την έρευνα για τον λιμενικό υπάλληλο, ο οποίος – όπως ο ίδιος είπε – ήταν εκτός υπηρεσίας και ακούγεται να λέει: «Δεν με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρει να μην γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης… Εσείς κ. Κοντονή, ενδιαφέρεστε τί γίνεται στην Δικαιοσύνη;» Και ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, εάν έχει ελέγξει κατά πόσο επαφές είχε ο κ. Καμμένο όχι μόνο με τον ισοβίτη αλλά και την εισαγγελέα, όπως και εάν και ο ίδιος την έχει δεχθεί και γιατί στο γραφείο του…»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σήκωσε το «γάντι» της προκλήσεως του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη λέγοντας πως «είναι θλιβερό κόμματα να τρέχουν πίσω από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα και να δίνουν την εντύπωση ότι επιχειρηματικά συμφέροντα υπαγορεύουν τον πολιτικό λόγο κομμάτων…», διασύνδεσε τις μομφές της αντιπολίτευσης με επιχειρηματικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας όμως όχι μόνο της συνομιλίας που είχε ο κ. Καμμένος με τον ισοβίτη αλλά και για το τι του είπε!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτηριστικά ανέφερε πως γι αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε είναι «για το εάν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση για να συγκαλυφθεί κάτι ή για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο κ. Καμμένος μίλησε με έναν ισοβίτη, που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, και του είπε “μη μιλήσεις”; Μην αποκαλύψεις τίποτα από αυτά που ξέρεις; Ή του είπε ‘μίλησε’, όπως ο νόμος περί ναρκωτικών ορίζει ότι, δηλαδή, ακόμη και μετά την έκδοση αμετακλήτου αποφάσεως, κάποιος που θα μιλήσει και θα δώσει πληροφορίες για περαιτέρω αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων αλλά και εμπλεκομένων προσώπων, τυγχάνει ορισμένων ευεργετικών διατάξεων του νόμου;»

Ο κ. Σταύρος Κοντονής αφού επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος ισοβίτης δημόσια εμπλέκει συγκεκριμένο επιχειρηματία σε αυτά που ισχυρίζεται πρόσθεσε «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λοιπόν, αν τον κατηγορείτε για κάτι, είναι ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο; Ότι προέτρεψε έναν ισοβίτη να μιλήσει και να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Αυτό είναι το αμάρτημά του; Αν αυτό είναι το αμάρτημα του, να μας το πείτε ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκάλυψη! … Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τη συγκάλυψη. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο βάλλετε κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οδηγεί σε άλλες σκέψεις».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα δικαιολόγησε κάθε ενέργεια του κ. Καμμένου λέγοντας πως αν και υπήρξαν παραβιάσεις αυτές είναι «ήσσονος σημασίας» ενώ και ο κ. Κοντονής προχώρησε στη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικαστικής υπόθεσης λέγοντας πως «ο ισοβίτης δεν δέχθηκε να δώσει κατάθεση. Παρέδωσε όμως στην αρμόδια εισαγγελέα έναν κατάλογο με τραπεζικούς λογαριασμούς και από του σημείου εκείνου έχει ξεκινήσει διαδικασία δικαστικής διερεύνησης. Εμείς ούτε ενόχους κατασκευάζουμε ούτε για ενόχους μιλάμε. Ούτε από εμάς ανακοινώθηκε το παραμικρό» και πρόσθεσε πως «αυτή την ώρα διεξάγεται έρευνα για όσα έχουν καταγγελθεί από τον συγκεκριμένο ισοβίτη και έχει ενεργοποιηθεί και η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής προς ξένο κράτος. Ο ισοβίτης είχε αναφερθεί σε μεγάλο οικονομικό παράγοντα του τόπου. Διετάχθη έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Ενόχους δεν κατασκευάζει κανείς…»

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η αναφορά του κ. Κοντονή όταν είπε πως «μου κάνει εντύπωση όμως ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, υπάρχει ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων από εφημερίδες που φέρονται ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο εφοπλιστή και επιχειρηματία, οι οποίες δημοσιοποιούν όλα αυτά. Αλλά δεν δημοσιοποιούν ούτε ένα στοιχείο της συνέντευξης του ισοβίτη, στην οποία κατονόμαζε, όχι μόνο πρόσωπα αλλά και διαδρομές όλης αυτής της κατάστασης για την έλευση δύο και πλέον τόνων ηρωϊνης στη χώρα. Μας ενδιαφέρει να δούμε ποιος ήταν ο οργανωτής όλης αυτής της κίνησης; Να δούμε αν αυτά που λέει ο ισοβίτης έχουν βάση για τη διαδρομή αυτού του εμπορεύματος θανάτου; Μας ενδιαφέρει να δούμε τις συναλλαγές και πως φτάσαμε στο παρά πέντε να διοχετευθούν στη χώρα 2,1 τόνοι ηρωϊνης… Και γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον για επτά νεκρούς μάρτυρες τόσους μήνες για αυτή την υπόθεση; Γιατί δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον, γι΄αυτά που ενόρκως έχει πει ο συγκεκριμένος; Αλλά όλα ξεκίνησαν μόλις έγινε έρευνα στα γραφεία του συγκεκριμένου επιχιερηματικού παράγοντα… Ή πιστεύετε ότι οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές θα πρέπει να είναι στο απυρόβλητο του νόμου;»

 

Δεύτερος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης…

Μετά από όλα αυτά η υπόθεση «Καμμένου- Γιαννουσάκη» μετατράπηκε σε βασικό θέμα της συνεδίασης με μια διευρυμένη συζήτηση με τοποθετήσεις όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Πριν όμως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού λέγοντας πως «ουσιαστικά αυτό που μας είπατε κυριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, εάν δεν το καταλάβατε είναι ότι επιβεβαιώσατε το τηλεφώνημά του κ. Καμμένου. Και μάλιστα μας καλέσατε «να του πούμε και μπράβο που προέτρεψε ένα ισοβίτη να πεί την αλήθεια… Καλά γι αυτή την προτροπή πόσα χρειάστηκε τηλεφωνήματα και πόσα SMS χρειάστηκε να του στείλει ο υπουργός στον ισοβίτη; Και σας ξαναρωτώ εσείς την εισαγγελέα κυρία Τζήμα την έχετε δει; Έχει έρθει στο γραφείο σας ή όχι;»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανταπάντησε πως «υπάρχει δικαστική έρευνα για το τι έγινε στη φυλακή, και πως επικοινώνησε ο ισοβίτης και με ποιους εκτός ωραρίου και πόσες φορές…» Εγώ είπε «δεν ξέρω εάν αυτά που εμφανίζονται ως συνομιλίες του ισοβίτη είναι αληθείς, εάν είναι συρραφή ή σε ποιο χρόνο έγιναν, τι ξέρει και ένα λέει αλήθεια. Εσείς όμως εάν σας έπαιρνε κάποιος ισοβίτης τηλέφωνο το ίδιο δεν θα του λέγατε που είπε ο κ. Καμμένος να πέι όλητην αλήθεια που ξέρει; Και δεν θα έπρεπε να διερευνηθούν όσα αποκαλύπτει αφού λέει ονόματα και μιλάει για μι άλλη διαδρομή με την οποία πληρώθηκε με 900 κιλά ηρωίνης! Αυτά αποτελούν ήσσονος σημασία , εγώ θα ήμουν ο πρώτος που θα ελεγα ότι εδώ κάτι πάει στραβά… Ποιος είναι αυτός που δεν θέλει να σπάσει ένα κύκλωμα ναρκωτικών και κάνετε κριτική με αυτό τον τρόπο…» Στο θέμα, με χρονική ανοχή του προεδρείου, τοποθετήθηκαν και όλοι οι κοινοβουλευτική εκπρόσωποι των κομμάτων.

Παρέμβαση Κακλαμάνη

Την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, από την έδρα, προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σχετικά με το θέμα των φερόμενων επαφών του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με ισοβίτη στη φυλακή.

Ο κ. Κακλαμάνης, αφού είπε ότι ο ίδιος ο υπουργός «εμμέσως πλην σαφώς» επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor 1, ανέφερε ότι από το 1989, οπότε ο ίδιος βρίσκεται στη Βουλή, «δεν υπήρξε ούτε μία φορά για οποιοδήποτε θέμα, οποιοσδήποτε υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης να επικοινωνεί με ισοβίτη ναρκέμπορο».

Ορμώμενος δε, από άλλη αναφορά του κ. Κοντονή -σύμφωνα με την οποία «ο οποιοσδήποτε πολίτης θα έλεγε να βγουν όλα στο φως και θα καταλήξει η Δικαιοσύνη, αλλά όλη αυτή η επιθετικότητα άλλα πράγματα προδιαθέτει»- ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για «υπαινιγμούς», που ο ίδιος ως προεδρεύων έχει την υποχρέωση να απαντήσει.

«Έχω την υποχρέωση -διότι ακούστηκαν απίστευτα πράγματα- να πως ότι στην ελληνική Βουλή δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να μη θέλει να χυθεί άπλετο φως σε ποινική υπόθεση, ιδιαιτέρως όταν αφορά ναρκωτικά. Διότι αφέθηκαν τέτοιοι υπαινιγμοί. Κι αυτό το μήνυμα πρέπει να βγει προς τα έξω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε