Έντονοι διαξιφισμοί και από το βήμα της Ολομέλειας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη και την κυβέρνηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάσχει από την απόλυτη θεσμική σύγχυση και η οποία βλάπτει βαθύτατα τη δημοκρατία και πρέπει να επανέλθει στην θεσμική λειτουργία και στη θεσμική σοβαρότητα».
Αναφέρθηκε και στο non paper του Μαξίμου λέγοντας πως του έκανε «εξαιρετική εντύπωση» και αναρωτήθηκε «από και έως που ο Πρωθυπουργός εκφράζει με βεβαιότητα κρίσεις για δικαστικές υποθέσεις που είναι εκκρεμείς». «Ποιο είναι είναι το θεσμικό όριο λειτουργίας; Η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τα θεσμικά. Δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και τις λειτουργίες. Υπάρχουν πολλά στελέχη του κόμματος σας που λένε ότι είναι ευαίσθητοι στην τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και ένας δεν διαμαρτυρήθηκε! Δεν είναι αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα η αθωότητα; Θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊκή σύγχρονη χώρα; Που είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο;», αναρωτήθηκε. Και συνέχισε: «Με αυτή την συμπεριφορά της κυβέρνησης δεν ξέρεις που σταματά το κακό. Δεν μπορεί υπουργός να ασκεί ανακριτικά καθήκοντα, είναι θεσμική εκτροπή εκτός Συντάγματος και ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρεται έτσι, δεν λειτουργεί υπέρ κάποιου εναντίον κάποιου. Προσπαθώ να πείσω την κυβερνητική πλειοψηφία ότι πόσο μάλλον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρετε με αυτό τον τρόπο αυτό γιατί ροκανίζει το θεσμικό κλαδί στο οποίο κάθεται η χώρα. Δεν λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον της αντιπολίτευσης όλο αυτό, λειτουργεί συνολικά εις βάρος της Δημοκρατίας η συμπεριφορά αυτή είναι συνολικά εναντίον της Δημοκρατίας και ξέρουμε ποιος περιμένει στην γωνία. Η ΝΔ προσπάθησε να έχει θεσμική απάντηση, δεν στέκεται σε ιδιωτικά συμφέροντα, είναι απολύτως θεσμική, λυπάμαι που βρίσκομαι σε αυτή την θέση».
Το «γάντι» σήκωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς που απάντησε κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα για να καταδικάσει την κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη να τηλεφωνεί σε υπουργούς. Ο κ. Χρήστος Μαντάς χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι θα εκβιάζουν την κυβέρνηση, και θα μιλούν με όρους που υπεκφεύγουν από τη λογική αυτής εδώ της αίθουσας. Θα μιλούν με άλλες λογικές του Δημοσίου και ιδιωτικού βίου. Νομίζουν πως θα μπορούν να εκβιάζουν και να σηκώνουν τα τηλέφωνα για μια τυπική λέει διαδικασία κάποιες περασμένες ώρες της νύχτας. Ε, λοιπόν η απάντηση μας είναι η εξής: Θα περιμέναμε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ακούσουμε και μία λέξη γι’ αυτό. Μια λέξη για το τυπικό δήθεν τηλεφώνημα του μεγαλοεπιχειρηματία, δεν ακούσαμε όμως ούτε μία λέξη. Πρέπει να το ακούσει αυτό ο ελληνικός λαός. Είναι κανονικότητα οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες και ο συγκεκριμένος ο οποίος διώκεται ποινικά , είναι διωκόμενος, να σηκώνει τα τηλέφωνα και να παίρνει μέσα στη νύχτα για να ζητήσει το λόγο… επειδή η ανακοίνωση βγήκε έτσι ή αλλιώς; Σε αυτό έπερεπε να πάρουν θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα και λυπάμαι… »
Υπόθεση Λιβανού
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, θέλησε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των καταγγελιών του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού ότι συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου φέρεται ότι του ζήτησε μίζα προκειμένου να ενεργοποιηθεί διάταξη που θα του έδινε χρήματα για τη συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου Καρούζου.
Η κα Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι «η συγκεκριμένη διάταξη που δίνει χρήματα σε όποιον αποκαλύπτει υπόθεση φοροδιαφυγής δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ και ότι ο κ. Λίβανος πετάει λάσπη σε συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών που υιοθετεί η αντιπολίτευση». «Οι λόγοι», είπε «που δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη είναι πολλοί και έχουν να κάνουν κυρίως με την γενική διατύπωση της ρύθμισης του άρθρου που επιφέρει δυσκολία στην απόδειξη του ρόλου ενός καταγγέλλοντος, του ύψους της φοροδιαφυγής, των υπηρεσιών που είναι εντεταλμένες για να εφαρμόσουν για να εφαρμόσουν τις ρυθμίσεις και πολλά άλλα».
Μάλιστα είπε ότι «δεν υπήρχε περίπτωση πότε να εκδοθεί από το υπουργείο πράξη που να αφορά προσωπικά τον καταγγέλλοντα εφόσον δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν υπήρχε καν το έδαφος για οποιαδήποτε συναλλαγή. Απορούμε πως μπαίνουν τέτοια ζητήματα. Ο καταγγέλλων έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο υπουργείο Οικονομικών και στην προσπάθειά του να δικαιωθεί δεν δίστασε να πετάξει λάσπη κατά συνεργάτη του υπουργού. Το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγε το Γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών μόλις γνωστοποιήθηκε η καταγγελία».
Έδωσε μάλιστα, πολιτική διάσταση στο θέμα λέγοντας πως «δεν μας κάνει εντύπωση που η αντιπολίτευση και ο συνδεδεμένος με αυτή Τύπος αγωνιούν και αξιοποιούν καταγγελίες αυτού του επιπέδου».
Νωρίτερα στο θέμα αυτό είχε αναφθεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας πως «Επί των ημερών σας, η διαφθορά επιπολάζει. Εδώ έχουμε σύμβουλο υπουργού να καταγγέλλεται ότι ζήτησε και μάλιστα μεγάλο ποσό, μίζα. Σε πολιτικό επίπεδο δεν έχετε τοποθετηθεί. Υποτίθεται ότι έχετε στείλει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη αλλά αντίδραση δεν έχουμε δει. Τι κάνουν οι εισαγγελείς διαφθοράς, οι εισαγγελείς του Αρείου και ο Υπουργός για την καταπολέμηση της Διαφθοράς; Δεν χρωστάτε μια απάντηση; Δεν έχετε πει τίποτα. Μηδέν. Σιωπηλοί θεατές. Δεν είστε θεατές όμως. Είστε κυβερνώντες. Οφείλετε απαντήσεις και πρέπει να τις δώσετε…»