Site icon NewsIT
04:01 | 28.12.11

Άγριο ξενύχτι στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή – Οι κορυφαίοι έδειξαν την πόρτα εξόδου στον Γ. Παπανδρέου

Άγριο ξενύχτι στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή – Οι κορυφαίοι έδειξαν την πόρτα εξόδου στον Γ. Παπανδρέου
Newsit Newsroom

- Ε. Βενιζέλος: Ζήτησε μέχρι τις 15/01 να έχει ξεκαθαριστεί η υπόθεση της διαδοχής - Λοβέρδος: Αλλαγή προέδρου μέσα σε τρεις μέρες και χωρίς περιοδείες και έξοδα - Στην ίδια γραμμή και ο Ραγκούσης - Πετσάλνικος ήταν ο μόνος που έθεσε θέμα διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ - Λάβρος ο Παναγιωτακόπουλος: "Πώς τολμούν οι υπουργοί του Παπανδρέου τώρα να του κάνουν κριτική" - Ρέππας: Ζήτησε ανάδειξη νέου προέδρου με εκλογές από τη βάση

“Σφίγγα” φαίνεται πως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο οποίος στην τοποθέτησή του δεν άνοιξε τα χαρτιά του και περιορίστηκε σε μία φράση “θα πράξω το καθήκον μου”, κάτι που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έκανε ανασκόπηση των πεπραγμένων της διετίας και υποσχέθηκε ότι θα έχουμε και νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά την Πρωτοχρονιά, χωρίς ωστόσο να πει κουβέντα για τη διαδοχή.

Τότε παρενέβη ο κ. Λοβέρδος ο οποίος ήταν ξεκάθαρος και δήλωσε πως δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές και μακροχρόνιες εσωκομματικές διαδικασίες και σημείωσε πως δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάει σε βουλευτικές εκλογές χωρίς να έχει αναδειχθεί νέος πρόεδρος.

Ζήτησε λοιπόν λιτές και αδάπανες διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών και αυτές οι διαδικασίες να είναι τριήμερης διάρκειας. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε χαρακτηριστικά: “καμμία περιοδεία, όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι γνωστοί στον κόσμο και δεν χρειάζονται συστάσεις, χρήση του αδάπανου Διαδικτύου για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαλόγου, οργάνωση των νομαρχιακών συνελεύσεων των Ν.Ο. δίχως την παρουσία των υποψηφίων, εμφάνιση στην T.V. μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες προ των εκλογών από τη βάση. Πιθανός χρόνος αυτού του τριημέρου ο Φεβρουάριος, ή όποτε άλλοτε θεωρηθεί σκοπιμότερο”. 

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να επισήμανε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου πρέπει να έχουν αποφασιστεί οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει το Κίνημα. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να μετέχει σε διαδικασίες ανάλογες με τη σημερινή ή άλλες, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το τι θα κάνει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή Προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες ανέφερε ότι ο ίδιος, απευθυνόμενος στους παρόντες, είπε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του, “εφόσον μου το ζητήσετε”.

Στην αποκάλυψη ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν στο τέλος Απριλίου, προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

“Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: “Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου”.

Στην ίδια γραμμή με τον Βενιζέλο τάχθηκε και ο κ. Σκανδαλίδης ο οποίος ζήτησε το ταχύτερο δυνατό να υπάρξουν εξελίξεις, αλλά διευκρίνισε πως το θέμα δεν είναι ο νέος πρόεδρος ποιός θα είναι αλλά ποιού κόμματος θα ηγείται. Για αυτό το λόγο δήλωσε υπέρ ενός έκτακτου συνεδρίου για να παρουσιαστεί το νέο στίγμα του κόμματος εν όψει και των βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την άμεση σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου, καθώς όπως σημείωσε μέσα σε τέτοιους καιρούς χρειάζεται η γρήγορη αντίδραση του κινήματος. Βασική προϋπόθεση όπως αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι να λυθούν άμεσα οι εσωκομματικές εκκρεμότητες, σημειώνοντας πως δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ το μετέωρο βήμα του πελαργού.

Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την «προωθητική μας δύναμη».

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Απόστολος Κακλαμάνης τάχθηκε υπέρ της εκκίνησης των διαδικασιών για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ζήτησε αυτό να γίνει μέσω ενός μικρού συνεδρίου και όχι από τη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό.

Αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, ζήτησε, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, Άννα Διαμαντοπούλου, ώστε, όπως είπε, «ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του». Η υπουργός Παιδείας, ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους». Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο».

Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας». Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά. Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».

Ο υπουργός Μεταφορών, κ. Ρέππας δεν μίλησε πιο συγκεκριμένα για το θέμα της ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, αν και επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν με προσφυγή στη βάση του κόμματος και «όχι με φεουδάρχες και κομματάρχες».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος στην παρέμβασή του άσκησε δριμεία κριτική σε όσους τον τελευταίο καιρό κάνουν κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική που άσκησε λέγοντας “πώς τολμούν να κάνουν κριτική όταν επί δύο χρόνια συμμετείχαν σε αυτή την κυβέρνηση ως υπουργοί”. Για τη διαδικασία διαδοχής δήλωσε πως πρέπει ό,τι γίνει να γίνει με βάση το καταστατικό.

“Διανύουμε δύσκολες και ιστορικές στιγμές που απαιτούν από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα εξακολουθεί να δίνει μάχη επιβίωσης. Στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει κλίμα μεγάλης αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον. Και στο Κίνημα μας, καλούμαστε αφού προχωρήσουμε σε ένα απολογισμό της διετούς προσπάθειας μας για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας, να οργανωθούμε για τον εκλογικό αγώνα και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας”, επισήμανε στην εισήγησή του στην, υπό τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με βάση εκκίνησης τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που “εμείς, με πρωτεργάτη τον Γιώργο Παπανδρέου διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό”.

Διαβάστε Επίσης:

“Σε στηρίζω, κάνε και ανασχηματισμό”, είπε ο Παπανδρέου στον Παπαδήμο…

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version