- "Επιτέλους συνεννοηθείτε" είπε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς - Μόνο μισή ώρα κράτησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - Ασθένεια δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης - Κάποιοι μιλούν για "διπλωματική" απουσία - Αυστηρός Σαμαρας προς Σκοπούλη: "Απαιτώ να με ενημερώνετε"
“Επιτέλους συνεννοηθείτε” φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διήρκησε μόνο μισή ώρα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να μην καθυστερούν και να τελειώνουν το κυβερνητικό έργο. “Υπάρχουν θετικά σημάδια ωστόσο αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση. Το αντίθετο. Tώρα πρέπει να προσέξουμε να μην χαλαρώσει η προσπάθεια”. Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης όλοι οι υπουργοί να τον καλούν στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται όταν κατατίθενται τροπολογίες σε νομοσχέδια χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων. “Οταν έχετε νομοθετική πρωτοβουλία -είπε στους υπουργούς- θα πρέπει να ενημερώνετε εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Όταν κατά την διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα πριν φθάσουν στην Βουλή”.
Ο κ. Σαμαράς μετά την τοποθέτησή του ζήτησε από όποιον θέλει από τους υπουργούς να λάβει τον λόγο. Η μοναδική που σύμφωνα με τις πληροφορίες που μίλησε ήταν η υφυπουργός Υγείας, κα Σκοπούλη, η οποία μιλώντας παρουσίασε μία ζοφερή εικόνα για το υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως χρειάζονται άμεσα μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να απάντησε προς την κα Σκοπούλη: “γιατί δεν με ενημερώσατε εμένα”;
Διαβάστε την είδηση με τον διάλογο μεταξύ του πρωθυπουργού και της κυρίας Σκοπούλη
Απο τη συνεδρίαση απουσιάσε ο Αντώνης Μανιτάκης ο οποίος δήλωσε ασθένεια ωστόσο, κατά πολλούς ενδεχομένως να πρόκειται για “διπλωματική” απουσία, μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη διάταξη και την κόντρα με τον Αντώνη Ρουπακιώτη. Πληροφορίες που μιλούσαν για ανακοίνωση που θα έβγαζε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία θα εξηγούσε την πλευρά του υπουργού σχετικά με ότι έγινε με την επίμαχη διάταξη, δεν επιβεβαιώνονται. Συνεργάτες του υπουργού λένε πως ο κ. Μανιτάκης ένιωσε αδιαθεσία, ενημέρωσε το υπουργικό για την απουσία του και αναπαύεται στο σπίτι του.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, o κ. Σαμαράς επισήμανε:
-το όποιο δημοσιονομικό κενό εντοπίστηκε, δεν χρειάστηκε νέα μέτρα.
-για πρώτη φορά υπήρξαν ελαφρύνσεις φορολογικών συντελεστών κυρίως στον φόρο ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
-για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος.
-για πρώτη φορά θεσπίστηκαν πολλές δόσεις για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς της εφορία και προς τις Τράπεζες.
-η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες προχωρά ενώ στο επόμενο Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προωθείται ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, με σημαντικότερη την μετακίνηση των 25 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. Στα πλαίσια αυτά, 15 χιλιάδες θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα. Για όσους απομακρύνονται τόνισε ο πρωθυπουργός θα προσλαμβάνονται ισάριθμοι νέοι μέσω ΑΣΕΠ κάτι που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. «Δεν χωράνε ούτε παιχνίδια ούτε παρελκυστικές τακτικές. Η Ελληνική κοινωνία περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το ταμπού και θα είναι μαζί μας».
Η συνεδρίαση έγινε στη σκιά της απόσυρσης της διάταξης για τις απολύσεις των συμβασιούχων και άλλων δύο διατάξεων του πολυνομοσχεδίου .Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, αποφασίσθηκε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και στην συνέχεια του κ. Κουβέλη με τους αρμόδιους υπουργούς.
Η διάταξη, όπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία της κυβέρνησης, θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών.
Λίγη ώρα νωρίτερα πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διεμήνυαν ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.
Οι ίδιες πηγές, έλεγαν με έμφαση ότι αποκλείεται κατηγορηματικά- ότι ο υπουργός θα αποδεχθεί «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».
Διαβάστε αναλυτικά την είδηση για την απόσυρση της διάταξης
Διαβάστε επίσης
Τα άκουσε για τα καλά η Σκοπούλη από τον Σαμαρά
Τους ανακάλυψαν και πήραν πίσω κρυφή διάταξη που μείωνε 35% τις συντάξεις του ΟΑΕΕ!