Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Αγρότες: Αισιόδοξος ο Τσίπρας, κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφασίζουν τα μπλόκα!

Αγρότες: Αισιόδοξος ο Τσίπρας, κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφασίζουν τα μπλόκα!

Εν αναμονή του… διά ταύτα που θα προκύψει από τις συνελεύσεις στα αγροτικά μπλόκα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών, όπου η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη μετά και τις βελτιωτικές προτάσεις που παρουσίασε. Αρκετά μπλόκα έχουν ήδη ανακοινώσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων!

Λίγη ώρα μετά τη μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός ανάρτησε τρία tweets. Αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης και δηλώνει σίγουρος ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν θετικά

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού:

 Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι η συμμετοχή των αγροτών στη συνάντηση συγκροτούσε πλειοψηφία και επισημαίνουν ότι διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και είδαν ότι είχαν μια διαφορετική εικόνα επ’ αυτού.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% (εσαεί) αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

Υπενθύμιζαν ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και προσερχόταν τώρα ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών και ότι όμως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γεροβασίλη: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο

«Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

«Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως στους εκπροσώπους των αγροτών κατέστη σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

«Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανέφερε ειδικότερα ότι τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. ‘Αμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες -πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. ‘Αμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στο μπλόκο των Μαλγάρων

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και Τρόϊκας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε» ο κ. Καμπούρης σημείωσε «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Δυσαρέσκεια στο μπλόκο Χαλκηδόνας

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στη σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».

Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε», και πρόσθεσε, « απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μας είπε ο κ. Μηντσιούδης είναι, «αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί».

Μεταξύ άλλων τόνισε, «μετά τη σημερινή συνάντηση μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργήσουμε» και πρόσθεσε: «Αυτή η εξέλιξη σημαίνει μεν σε τρομακτική απώλεια για εμάς, αλλά κυρίως για τη χώρα που τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγει από την οικονομική κρίση».
Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση τόνισε «εμείς θα μεταφέρουμε στους συμμετέχοντες στα μπλόκα μας τις εξελίξεις και όπως ξεκινήσαμε έτσι και τώρα ο καθένας θα αποφασίσει για την τύχη του».

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμυνταίου

Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τον συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι». Βέβαια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις», ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι», και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός».

Επιπλέον, μας τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τις κλίμακες 16% και 20% χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικά στο 7,95% της ιατροφαρμακευτικής», και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση δεν αλλάζει κανένα σημείο από το προσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα».
Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος επισήμανε, «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ» και πρόσθεσε «και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».

“Μπλόκο”… στην είσοδο του Μαξίμου

Νωρίτερα, όταν άρχισαν να καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν δεν επετράπη σε όλους όσους βρέθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο να παραστούν στην συνάντηση. Απέξω έμεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέων Αγροτών που νωρίτερα είχε δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και η Πανελληνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Αλιέων. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό:

1. ΤΕΜΠΩΝ
2. ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
3. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
4. ΝΗΣΕΛΙΟΥ
5. ΘΗΒΩΝ
6. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
7. ΣΚΥΔΡΑΣ
8. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
9. ΗΛΕΙΑΣ
10. ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
11. ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)
12. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ
13. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
14. ΔΡΟΥΓΟΥ
15. ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
16. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
17. ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
18. ΑΡΝΙΣΣΑΣ
19. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
20. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ
21. ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)
22. ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)
23. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
24. ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
25. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
26. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ
27. ΑΝΘΙΛΗΣ
28. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
29. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
30. ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )
31. ΚΑΣΤΡΟΥ
32. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ)
33. ΝΥΜΦΑΙΑΣ ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )
34. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
35. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
36. ΓΈΡΑΚΑΡΊΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )
37. ΔΟΜΟΚΟΎ
38. ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ
39. ΜΑΡΑΘΙΑΣ
40. ΙΣΘΜΟΥ
41. ΑΙΓΙΟΥ
42. ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ
43. ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ
44. ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
45. ΣΚΑΛΑΣ
46. ΒΑΤΙΚΩΝ
47. ΜΟΛΑΩΝ
48. ΣΥΚΙΑΣ
49. ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
50. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
51. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ
52. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε