Πολιτική

Αγρότες: Γιατί η κυβέρνηση επέτρεψε την κάθοδο με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Το μήνυμα Μητσοτάκη πριν το μεγάλο συλλαλητήριο

Τo βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο σήμερα στην κάθοδο των αγροτών με τρακτέρ στο Σύνταγμα, για το παναγροτικό συλλαλητήριο.

Οι διαβουλεύσεις μαζί τους και οι διεργασίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες ήταν συνεχείς με στόχο οι αγρότες να φτάσουν με συντεταγμένο τρόπο στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, και να μη διαταραχθεί η τάξη και η κοινωνική και επαγγελματική ζωή στην πόλη.

Πρόκειται για ένα δύσκολο “στοίχημα” και γι’ αυτό το λόγο όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας, και όχι μόνο, βρίσκονται επί ποδός.

Κ. Μητσοτάκης: “Και δικό μου μέσο πίεσης οι διαδηλώσεις”

Η στροφή της κυβέρνησης από την αρχική της απόφαση να μην επιτρέψει την κάθοδο με τρακτέρ των αγροτών στην Αθήνα, έγινε για τρεις λόγους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, στη συνέντευξη του στο Star, δήλωσε πως κρίνει ότι η μαζική διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας – όπως αντιστοίχως έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα δικό του “μέσο πίεσης”, όπως είπε, στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

“Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ, θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις, ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια – τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον – εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.)»”.

“Καταλαβαίνω τους αγρότες”

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι, αν η κυβέρνηση επέμενε στο “όχι” – δεδομένου ότι οι αγρότες δήλωναν αποφασισμένοι να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα για μαζική διαμαρτυρία – θα τροφοδοτούνταν “μία αχρείαστη ένταση”, που ενδεχομένως θα “τορπόλιζε” τη διάθεση, ακόμη και των πιο ψύχραιμων, να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις, σε έναν εύλογο, τουλάχιστον, χρόνο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να δείξει ότι δεν σέβεται τον αγώνα τους και το δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία.

“Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων. Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί είναι συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;” δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, τείνοντας “χείρα φιλίας” στον αγροτικό κόσμο.

Έκκληση για συνεργασία των αγροτών με την αστυνομία

“Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή” πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεχόμενη οι αγρότες να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα, όχι ανεξέλεγκτα αλλά συντεταγμένα, χωρίς να διαταραχθεί, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Επιπλέον δε, θα αποφευχθούν εντάσεις και ακρότητες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να υπάρξουν αν η πολιτεία έβαζε εμπόδια.

“Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω”

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, χθες, λίγες ώρες πριν από το παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, διεμήνυσε για άλλη μία φορά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω. “Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν υπάρχει θέμα νέας συνάντησης σήμερα αγροτών – πρωθυπουργού”

Στελέχη του Μέγαρο Μαξίμου άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες σήμερα, εφόσον βεβαίως και οι ίδιοι υποβάλλουν σχετικό αίτημα.

Αντίθετα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτηση του στα social media, άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα του διαλόγου μαζί τους, οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσουν. “Είμαι βέβαιος ότι με καλή διάθεση, με συναίνεση και με διάλογο, μπορούμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι μια άσκηση πολιτικής, αλλά μια εθνική πρόκληση. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως τέτοια την αντιμετωπίζει” έγραψε στην ανάρτηση του ο κ. Αυγενάκης.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες τον σχεδιασμό της ώστε οι αγρότες να φτάσουν και να αποχωρήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης με ασφάλεια από την Αθήνα.

Πρόκειται για ένα δύσκολο επιχειρησιακό σχεδιασμό, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ που θα μπουν στην πόλη.

Διάχυτη είναι η ανησυχία για το αν τελικά ο αριθμός των τρακτέρ θα είναι “λελογισμένος” – ως 150 έχει διαμηνύσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – και για το αν οι αγρότες θα… “πειθαρχήσουν” στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για να φτάσουν με ευταξία στο κέντρο της Αθήνας.

Δεδομένου δε ότι το συλλαλητήριο θα πλαισιώσουν και φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, και άλλοι φορείς, και θα έχει μαζικό χαρακτήρα, υπαρκτή είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν και άλλα στοιχεία στο συλλαλητήριο και μία ειρηνική διαδήλωση να επιχειρηθεί να γίνει πεδίο επεισοδίων.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός σήμερα θα βρίσκεται επί ποδός. Προβλέπονται δε και προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους απ’ όπου θα περάσουν τα τρακτέρ ενώ θα υπάρξουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα