Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να επιτρέψει την κάθοδο των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, μετά την κάθετη άρνηση τους να φτάσουν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και αυτοκίνητα, για να διαδηλώσουν την Τρίτη (20.02.2024) στο Σύνταγμα, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης.
Στο παρά πέντε της άφιξης τους στην πρωτεύουσα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη βγάζει… “άσους από το μανίκι”, ενώ ο πρωθυπουργός, μέσω της κυριακάτικης ανάρτησης του στο Facebook, τείνει “χείρα φιλίας” στους αγρότες… Διαμηνύει ότι η στήριξη τους είναι πάντα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, στα πλαίσια όμως, πάντα, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί άλλαξε στάση η κυβέρνηση;
“Δεν έχουμε λόγο να τροφοδοτήσουμε την ένταση” δηλώνει στο newsit.gr στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, εξηγώντας την αλλαγή στάσης.
Η Κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιτρέψει την κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν, έχοντας έναν διττό στόχο:
- Από τη μία να δείξει ότι σέβεται τον αγώνα τους και το δικαίωμα τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Άλλωστε, όπως δηλώνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, “και σε άλλες, σε πολλές χώρες της Ευρώπης επετράπη να διαδηλώσουν με τρακτέρ στα κέντρα των πόλεων”. “Με όρους όμως, όχι ανεξέλεγκτα…” διευκρινίζει η ίδια πηγή.
- Ο δεύτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Ερχόμενοι συντεταγμένα τα τρακτέρ στην Αθήνα για το παναγροτικό συλλαλητήριο, μέσα στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμάται ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα και εντάσεις, που θα μπορούσαν να υπάρξουν αν η πολιτεία έβαζε εμπόδια.
Πώς θα φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα;
Προηγήθηκε μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και συντονισμός με το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία, μέχρι να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η είσοδος στην Αθήνα αναμένεται να επιτραπεί σε συγκεκριμένο αριθμό τρακτέρ – σύμφωνα με πληροφορίες όχι πάνω από 150 – τα οποία θα φτάσουν στην Αττική τόσο από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης όσο και από την Πελοπόννησο. Ο σχεδιασμός προβλέπει τα τρακτέρ, μαζί με τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες, να συγκεντρωθούν στη Λεωφόρο Αθηνών και από εκεί, με την συνοδεία περιπολικών να φτάσουν στο Σύνταγμα. Αναμένεται να τους επιτραπεί να παραμείνουν για ένα 24ωρο, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να παραμένει πάντα μία λωρίδα κυκλοφορίας στους δρόμους ανοιχτή.
Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου μάλιστα ότι το παναγροτικό συλλαλητήριο των αγροτών αναμένεται να πλαισιώσουν και φοιτητές, που διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και άλλοι φορείς.
Επίδομα στην αγρότισσα μητέρα
Στο παρά πέντε του παναγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωνε μία νέα πρωτοβουλία, με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας και κατ΄ επέκταση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας.
Συγκεκριμένα, εξήγγειλε ότι ως τα τέλη Μαΐου θα δοθεί επίδομα στις αγρότισσες μητέρες με ένα και δύο παιδιά, όπως αντίστοιχα δίνεται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.
Ετησίως, μία αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί θα δει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, με δύο παιδιά 500 ευρώ, ενώ το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες είναι 700 και για τις πολύτεκνες 1000 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για ένα κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Νέες εξαγγελίες για την αγροτική οικογένεια
Παράλληλα, η κ. Ζαχαράκη, μέσω του newsit.gr, εξαγγέλλει μια σειρά ακόμη πρωτοβουλιών για τη στήριξη της αγροτικής οικογένειας, που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοινώνει ότι θα προωθηθεί:
- Εφάπαξ υποτροφία σε 1000 παιδιά αγροτικών οικογενειών που περνούν στο πανεπιστήμιο.
- Εκσυγχρονισμός και μικρή αύξηση της ημερησίας αποζημίωσης για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών που ήδη δίνονται. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, Θεσσαλία, Έβρο κ.α.
- Αύξηση των παιδιών του κατασκηνωτικό προγράμματος του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.
- Αύξηση του επιδόματος βιβλίου και δυνατότητα διεύρυνσης και σε χαρτικά είδη, επικεντρώνοντας τις πρώτες ανάγκες στην αρχή του σχολείου.
Σ. Ζαχαράκη: “Προσπάθεια για συνεχή στήριξη”
“Η προσπάθεια μας να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια και δη την ελληνική οικογένεια της περιφέρειας που μάχεται υπό αντίξοες συνθήκες να παραμείνει στον τόπο της θα είναι συνεχής. Γνωρίζουμε καλά ότι και οι προτεινόμενες παροχές δεν αποτελούν πανάκεια. Εντολή όμως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα υπουργεία είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια στήριξης των Ελλήνων και Ελληνίδων σε όλη την Ελλάδα. Και βέβαια η Ελληνίδα αγρότισσα και ο Έλληνας αγρότης και οι οικογένειες τους θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της βοήθειας” δηλώνει στο newsit.gr η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού
Δύο 24ωρα πριν από την κάθοδο τους στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, στην κυριακάτικη ανάρτηση στο Facebook, έτεινε εκ νέου “χείρα φιλίας”.
“Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε” έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης, έκανε ειδική μνεία στα δύο επιπλέον μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου – την περαιτέρω έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα και στην επίσπευση της προκαταβολής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο, στα τέλη Μαρτίου – αλλά και το “πράσινο φως” από την Κομισιόν να καλλιεργήσουν εκτάσεις που ήταν σε καθεστώς αγρανάπαυσης.