Site icon NewsIT

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πότε πήρε την απόφαση για τον ΠτΔ ο Μητσοτάκης!

16.01.2020 | 06:51
Σακελλαροπούλου

Όλο το παρασκήνιο της επιλογής Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τι οδήγησε τον πρωθυπουργό να επιλέξει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου. Πότε πήρε την απόφαση να προτείνει για ΠτΔ την πρόεδρο του ΣτΕ ο πρωθυπουργός. Δεν το γνώριζαν ούτε στενοί του συνεργάτες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρώτη (ίσως και μοναδική) ψηφοφορία να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η κίνηση… ματ του Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Τι θα κάνουν οι μεμονωμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές που φέρονται να αντιδρούν στην επιλογή για τον ΠτΔ.

Προφανώς η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα κριθεί στην πράξη. Αλλά είναι γεγονός ότι έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμβολισμούς. Όπως ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα ΠτΔ, όπως διατέλεσε και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ.

Πρόκειται, επίσης, για ένα πρόσωπο ακομμάτιστο, το οποίο χαίρει της εκτίμησης του συνόλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος, ενώ στη διαδρομή της στο χώρο της Δικαιοσύνης έχει καταπιαστεί με ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα παραπάνω ήταν αυτά που έκαναν τον πρωθυπουργό να την επιλέξει για θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εκτίμησε ότι είναι μια καθ’ όλα προοδευτική επιλογή που αντανακλά το προσωπικό του στίγμα και την ίδια στιγμή συνδυάζει στο πρόσωπό της όλα τα χαρακτηριστικά που εκείνος θεωρεί πως πρέπει να έχει ο «πρώτος πολίτης» της χώρας.

Click4more: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Υπέρβαση Μητσοτάκη με την επιλογή μιας διακεκριμένης δικαστικού με λαμπρές περγαμηνές στο ύπατο αξίωμα της χώρας

Κυρίως, όμως, είναι μια επιλογή που μπορεί να προσωποποιήσει τη συναίνεση και ήδη στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί να εκλεγεί ακόμη και από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή – να συγκεντρώσει, δηλαδή, περισσότερες από 200 ψήφους.

Η ψηφοφορία είναι εξαιρετικά πιθανό να επισπευσθεί και να διεξαχθεί αντί για τις 13 Φεβρουαρίου ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Όπερ σημαίνει ότι αντιστοίχως θα επισπευσθεί και η ψήφιση του εκλογικού νόμου, αφού την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Κίνηση… ματ στον ΣΥΡΙΖΑ με Σακελλαροπούλου

Η πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών προϋποθέτει ασφαλώς να πει «ναι» και ο ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου. Και τούτο φαίνεται ξεκάθαρα πως επιδίωξε με την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης, προσδίδοντας έτσι σ’ αυτή την υποψηφιότητα πολιτικά χαρακτηριστικά, μολονότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

Γνωρίζοντας ότι ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου ήταν αυτός που την είχε προτείνει ως υπουργός Δικαιοσύνης για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξη της κυρίας Σακελλαροπούλου μοιάζει μονόδρομος για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου. Μονόδρομος ώστε να μη χρειαστεί ν’ απαντήσει στο ερώτημα που έβαλε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»: «Η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που τα άλλα κόμματα θα πρέπει να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Click4more: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ

Έτσι, ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ… το σκέπτονται, καθώς γνωρίζουν παράλληλα ότι εάν πουν «όχι», τότε θα βρεθούν σε διπλά δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει να εξηγήσουν τότε και για ποιο λόγο επέλεξαν ως ικανή την κυρία Σακελλαροπούλου για την προεδρία του ΣτΕ, αλλά την απορρίπτουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για το ΚΙΝΑΛ. Αν και η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια υποψηφιότητα που δεν προέρχεται από την Κεντροαριστερά, η κυρία Σακελλαροπούλου κάθε άλλο παρά… κεντροδεξιάς απόχρωσης θεωρείται. Επιπλέον, από τη στιγμή και μόνο που δεν είναι μια στενά κομματική υποψηφιότητα που αφορά το χώρο της Κεντροδεξιάς, τούτο αρκεί θεωρητικά για να πει «ναι» το ΚΙΝΑΛ. Και τούτο φαίνεται να το γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελεί εν γένει ένα πρόσωπο που κινείται μεν εκτός του χώρου της ΝΔ, αλλά δεν προκαλεί… πάθη και μίση στους βουλευτές της ΝΔ, όπως μπορεί να συνέβαινε π.χ. με μια υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου ή της Μαρίας Δαμανάκη ή ακόμη και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Click4more: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το παρασκήνιο της επιλογής της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας

Κατά πληροφορίες πάντως, υπάρχουν ήδη μεμονωμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές που δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, αλλά ουδείς γνωρίζει προσώρας εάν θα διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία ή θ’ απέχουν από αυτήν, προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους.

Το ρεκόρ του Παπούλια

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καταρριφθεί το ρεκόρ εκλογής του Κάρολου Παπούλια (με 279 ψήφους το 2005). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ έστω αυτοί του ΚΚΕ (281 ψήφοι συνολικά) ή, διαφορετικά, από κοινού οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 (285 ψήφοι).

Μολαταύτα, ακόμη και οι 266 ψήφοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αρκούν για να πιστωθεί στον κ. Μητσοτάκη μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη συναίνεσης μετά από τις 283 ψήφους στην εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής και τις 288 ψήφους στο νομοσχέδιο για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία (ψήφος αποδήμων).

Τούτο δικαιολογεί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και την απόφαση του πρωθυπουργού να μην επιλέξει μια κομματική υποψηφιότητα από το χώρο της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η εκλογή ΠτΔ έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής. Έτσι, θα μπορούσε να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος ακόμη και μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να μην οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, όπως συνέβη το 2014.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως η επιλογή Σακελλαροπούλου είναι ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική, καθώς η υποψήφια ΠτΔ επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της, ενώ απολαμβάνει ευρείας αποδοχής που υπερβαίνει τον επαγγελματικό της χώρο, όπως φάνηκε από τη στήριξη που έλαβε κατά τη διαδικασία εκλογής της στην προεδρία του ΣτΕ.

«Κρατικό»… μυστικό

Η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου κρατήθηκε κρυφή παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε καταλήξει εδώ και κάποιες μέρες σ’ αυτήν, αφήνοντας στο… σκοτάδι ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες. Το μόνο που είχε γίνει γνωστό από τον πρωθυπουργό στο στενό του κύκλο ήταν ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου.

Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο χθες το μεσημέρι, επικοινώνησε με την κυρία Σακελλαροπούλου – με την οποία είχε ήδη συνομιλήσει σχετικά – για να της ανακοινώσει την οριστικοποίηση της απόφασής του και στη συνέχεια, αφού άκουσε το «ναι», ακύρωσε το απογευματινό του πρόγραμμα και προχώρησε στο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Λίγο πριν μαγνητοσκοπηθεί από την ΕΡΤ το διάγγελμα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ευχαριστώντας τον τυπικά για την προσφορά του και γνωστοποιώντας του την απόφασή του. Οι δυο τους, βέβαια, τα είχαν πει λίγο νωρίτερα διά ζώσης στην ορκωμοσία των Νότη Μηταράκη και Γιώργου Κουμουτσάκου ως του διδύμου του νεοσύστατου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είπε απλώς στον Πρόεδρο να περιμένει το τηλεφώνημά του το απόγευμα…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version