Site icon NewsIT
06:18 | 17.01.20

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Έτσι κλείδωσε το “ναι” του ΣΥΡΙΖΑ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Έτσι κλείδωσε το “ναι” του ΣΥΡΙΖΑ
Ελένη Καλογεροπούλου

Όσα συνέβησαν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιήσει ότι θα στηρίξει την επιλογή του Πρωθυπουργού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το βασικό επιχείρημα για να αποδεχθούν αμέσως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Προβληματισμός κάποιων στελεχών για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το τηλεφώνημα που επισφράγισε την άποψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν την θετική τους ψήφο από την πρώτη ψηφοφορία στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε χθες, λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι. Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Προκόπη Παυλόπουλο και έκανε μαζί του μια τελευταία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος είπε για μια ακόμη φορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εφόσον δεν προτάθηκε και από τον πρωθυπουργό δεν επιθυμεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρεία. Το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πάντα καλές σχέσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τιμητική πρόταση που του έκανε, αλλά και για την επιμονή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα αυτή.

Μετά το τηλεφώνημα και την ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην μπει στην κούρσα της διαδοχής, άνοιξε ο δρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημοσιοποιήσει την απόφαση του.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στον πρωινό καφέ, όπου συμμετείχε και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, όλα τα στελέχη εξέφρασαν την θετική τους άποψη για το πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου. Κάποιοι στελέχη, ωστόσο, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μην φανεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί χωρίς αντιρρήσεις την πρόταση της κυβέρνησης.

Στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόσους μήνες ευτέλισε το θεσμό και το πρόσωπο του νυν Προέδρου, αναγκάστηκε να συρθεί στην επιλογή ενός προσώπου που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εμπιστεύθηκε και ανέδειξε, κάνοντάς την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΣτΕ. Αναγκάστηκε να συρθεί στην επιλογή ενός προσώπου, που με τη διαδρομή του έχει σταθεί απέναντι σε ό,τι εκπροσωπεί ιδεολογικά η Νέα Δημοκρατία των Μητσοτάκη – Σαμαρά.
Και το έκανε αυτό, για καθαρά επικοινωνιακούς τακτικισμούς, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από το φιάσκο στα εθνικά μας θέματα, τόσο μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, όσο και στο Λιβυκό και το προσφυγικό.
Η επιλογή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιλογή που τότε δεν ψήφισε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, τώρα δικαιώνεται έστω και με καθυστέρηση δύο ετών”.

Το βασικό επιχείρημα που έπεισε όλα τα στελέχη να αποδεχθούν αμέσως την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ήταν ότι η εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία θα έκλεινε το θέμα και η πολιτική ζωή θα γυρνούσε στην καθημερινότητα, η οποία είναι… καυτή για την κυβέρνηση.

Έτσι, σχετικά γρήγορα αποφασίστηκε να πουν “ναι” στην υποψηφιότητα της νέας Προέδρου, αφού -πέρα από την εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπο της- βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξαναστριμώξει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αφορμή, δε, την διάσκεψη που γίνεται την Κυριακή στο Βερολίνο, από την οποία λείπει η Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβάσει και πάλι τους τόνους, μιλώντας για διπλωματικό Βατερλό του Μεγάρου Μαξίμου.

Με αφορμή, μάλιστα, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον Alpha, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί λείπει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Βερολίνου, αφού έχει τόσο καλές συμμαχίες, και γι’ αυτό φυσικά φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μας είπε βέβαια πώς γίνεται πέντε χώρες – και η ίδια η Τουρκία αλλά και το Κονγκό – να έλειπαν από τη Σύνοδο του Βερολίνου το 2015 και σήμερα να είναι στη Διαδικασία, με την Ελλάδα όμως απούσα. Ούτε φυσικά πώς γίνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν να μην ασχολήθηκε, όπως ανεύθυνα ισχυρίζεται, αλλά να συμμετείχε στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο υπό τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Δεν κατάλαβε ούτε αυτός ούτε οι υπουργοί του και δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη να αποτραπούν παράνομες ενέργειες φυσικών και νομικών προσώπων έξω από την Κρήτη με την απειλή αποτρεπτικών κυρώσεων.

Ως προς τα περί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα φθάσει στο σημείο να στηρίζει λύσεις στη Λιβύη που περιέχουν τα παράνομα μνημόνια. Γιατί εάν συμβεί αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δε θα κρύβονται πίσω από ένα βέτο”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version