Στις 22 Ιανουαρίου, αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για το Ύπατο Πολιτειακό Αξίωμα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του ΣτΕ, φαίνεται πως θα έχει τη στήριξη κι από άλλα κόμματα και όχι μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Click4more Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όλο το παρασκήνιο της επιλογής Σακελλαροπούλου
Η κυβέρνηση ήθελε να γίνει το συντομότερο η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτή προγραμματίστηκε για την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου για τις 10:30 το πρωί. Αν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πάρει τις θετικές ψήφους από 200 βουλευτές, θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιστορία της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, εκείνη την ημέρα στην Ελληνική Βουλή θα γραφτεί Ιστορία, αφού για πρώτη φορά θα είναι υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια γυναίκα.
Click4more Η «άγνωστη» Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – Ενεργή στα social media, “Αρειανάρα” και φιλόζωη
Αν, όμως, τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, τότε στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία όπου απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι. Αν και η δεύτερη ψηφοφορία δεν έχει αποτέλεσμα, στην τρίτη ψηφοφορία την 1η Φεβρουαρίου θα απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν ούτε και τότε υπάρξει εκλογή, θα γίνει τέταρτη ψηφοφορία στις 6 Φεβρουαρίου όπου απαιτούνται 151 ψήφοι (σ.σ. μόνο η ΝΔ έχει 158 βουλευτές) ενώ, βάσει Συντάγματος αν ούτε τότε υπάρχει εκλογή, στην τελευταία, πέμπτη ψηφοφορία, που πάντως θεωρείται απίθανη, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.
Δείτε την ημερήσια διάταξη
Το χρονοδιάγραμμα
Δεδομένου ότι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει 22 Ιανουαρίου, η ψήφιση του εκλογικού νόμου “πάει” θα γίνει στις 23 και 24 Ιανουαρίου.
Λόγω των εξελίξεων, η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία, που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου, αναβάλλεται.
Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι: Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή, ενώ στην τρίτη 180. Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών κι αν κι αυτή αποβεί άκαρπη ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.
Ο στόχος του Μητσοτάκη
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταρριφθεί το ρεκόρ εκλογής του Κάρολου Παπούλια (με 279 ψήφους το 2005). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ έστω αυτοί του ΚΚΕ (281 ψήφοι συνολικά) ή, διαφορετικά, από κοινού οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 (285 ψήφοι).
Μολαταύτα, ακόμη και οι 266 ψήφοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αρκούν για να πιστωθεί στον κ. Μητσοτάκη μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη συναίνεσης μετά από τις 283 ψήφους στην εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής και τις 288 ψήφους στο νομοσχέδιο για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία (ψήφος αποδήμων).
Η πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών προϋποθέτει ασφαλώς να πει «ναι» και ο ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου. Και τούτο φαίνεται ξεκάθαρα πως επιδίωξε με την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης, προσδίδοντας έτσι σ’ αυτή την υποψηφιότητα πολιτικά χαρακτηριστικά, μολονότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.
Γνωρίζοντας ότι ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου ήταν αυτός που την είχε προτείνει ως υπουργός Δικαιοσύνης για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξη της κυρίας Σακελλαροπούλου μοιάζει μονόδρομος για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο (απερχόμενος πια) Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως εδώ και μέρες σας είχε ενημερώσει το newsit.gr, ήθελε, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξει την υποψηφιότητά του και το κόμμα από το οποίο προέρχεται, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα στην Κουμουνδούρου περιμένουν να μάθουν τις προθέσεις του. Στην περίπτωση που ο κ. Παυλόπουλος δεχτεί να είναι ο υποψήφιος, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον στηρίξει μέχρι τέλους. Αν όμως δεν θελήσει να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να ψηφίσει την κα Σακελλαροπούλου, την οποία άλλωστε το 2018 είχε ψηφίσει ομόφωνα για πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε μεγάλο βαθμό, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει στον “πρωινό καφέ” του Αλέξη Τσίπρα, των στενών συνεργατών του και του προεδρείου της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές απόψεις περισσεύουν, χωρίς όμως να λείπουν και οι διαφωνίες για το ενδεχόμενο να στηριχθεί η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.