Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του πρώην διευθυντή συντήρησης δικτύων, Νικήτα Μπαριτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens.
Ο κ. Μπαριτάκης σύμφωνα με βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε ότι του δόθηκαν άνωθεν εντολές να δοθεί η δυνατότητα στις προμηθεύτριες εταιρείες του ΟΤΕ, Siemens και Intracom να έχουν πρόσβαση στο απόρρητο των επικοινωνιών.
Όπως κατέθεσε η πρώτη κρούση έγινε το 2002 φωτογραφίζοντας τον τότε υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, αλλά όπως τόνισε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ απέρριψε την “εντολή”.
Ωστόσο, αυτό που δεν έγινε το 2002, επετεύχθη το 2005 επί προεδρίας του ΟΤΕ του Παναγή Βουρλούμη μέσω των απόμακρων σημείων πρόσβασης των δικτύων. Ο ίδιος όπως κατέθεσε δεν δέχθηκε το επιχείρημα πως αυτό θα ήταν κερκόπορτα για την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων και τη διενέργεια υποκλοπών.
Κατά τα άλλα ο κ. Μπαριτάκης κατέθεσε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντα στον ΟΤΕ, ο οργανισμός ήταν ξέφραγο αμπέλι υπέρ των προμηθευτών με τις αποθήκες γεμάτες από ανεξέλεγκτες προμήθειες προϊόντων.
Στο μεταξύ, απάντηση στον πρώην Πρόεδρο του ΟΤΕ Νίκου Μανασή – που από το βήμα της Εξεταστικής είχε δηλώσει πως «παύθηκε» από τον Οργανισμό επί Χρήστου Βερελή, όταν περιόρισε τις προμήθειες από τη Γερμανική εταιρεία – έδωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ.
Με επιστολή του ο κ. Βερελής υποστηρίζει ότι ο κ. Μανασής δεν αντικαταστάθηκε για τους λόγους που υποστηρίζει, αλλά επειδή παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη κακούργημα λόγω μίσθωσης χωρητικότητας σε καλώδια από εταιρεία καθαρισμού κτηρίων που άλλαξε επωνυμία και σκοπό με την υπογραφή σύμβασης ύψους 10 δισεκατομμυρίων δραχμών με τον ΟΤΕ.
Κατά την κατάθεση του την Τρίτη, ο κ. Μανασής είχε υποστήριξε ότι η παύση του οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην άρνησή του να χρηματοδοτήσει ο ΟΤΕ ένα δορυφόρο που το Υπουργείο ήθελε να ενεργοποιήσει πάνω από τη Χώρα.
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ… C41
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά οκτώ χρόνια έχουν περάσει και ακόμη να παραληφθεί στο σύνολο του το πολυσυζητημένο σύστημα ασφαλείας C4I, ένα μικρό κομμάτι του οποίοι χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
Αυτό προκύπτει από επίσημο έγγραφο που έστειλε στην Εξεταστική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής. Κανένας υπουργός – ούτε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης επί Ν.Δ., ούτε ο κ. Χρυσοχοίδης επί ΠΑΣΟΚ – δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους για την παραλαβή του συνόλου του συστήματος ασφαλείας, καθώς και οι δύο έχουν εντοπίσει ουσιώδεις παραλείψεις.