Site icon NewsIT

Αίτημα για άρση ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης

27.04.2016 | 20:15
Αίτημα για άρση ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης

Η Βουλή θα αποφασίσει για την άρση ασυλίας ή μη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, με αφορμή μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρη Παπαδόπουλου.

Η υπόθεση αφορά διάφορα τραφελαφικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν μεταξύ του σωματοφύλακά-αστυνομικού του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Σφακιανάκη και του πρωην διευθυντή του γραφείου του, Παναγιώτη Δούρου και του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα την 1η Απριλίου 2015 στη «Στοά του Βιβλίου». Όπως αναφέρει στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Ξυδάκης δεν δεχόταν να υπογράψει τον διορισμό του, παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να χρήσει τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών στην θέση του γενικού διευθυντή.

Στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι στην «Στοά του Βιβλίου» ο αστυνομικός εμπόδισε τον σκηνοθέτη να πλησιάσει τον κ. Ξυδάκη, ενώ λίγες μέρες πριν ο κ. Δούρος φέρεται να το είχε βρίσει. Ειδικότερα, αναφέρει ότι αμέσως μετά το τέλος της παρουσίασης,επιχείρησε να πλησιάσει τον κ. Ξυδάκη για να τον χαιρετίσει. “Μόλις κατευθύνθηκα προς το μέρους του για να του τείνω το χέρι μου και να τον χαιρετίσω, αμέσως ο αστυνομικός –προσωπικός του φρουρός, με απώθησε έντονα με τα χέρια και το σώμα του, χωρίς μάλιστα καμία διακριτικότητα, λέγοντάς μου ταυτόχρονα ότι ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης του είχε δώσει ρητή εντολή να του απαγορεύσει να τον πλησιάσω και να του μιλήσω. Συγκεκριμένα του είπε «Έχω εντολή από τον κ. υπουργό να μην πλησιάσεις. Έχω εντολή να ασκήσω ακόμη και βία. Φύγε λοιπόν, φύγε»” αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται και σε χρόνο πριν το επεισόδιο στην «Στοά του Βιβλίου», λέγοντας ότι προσπαθούσε να συναντηθεί προσωπικά με τον κ. Ξυδάκη στο υπουργείο για να του ζητήσει να υπογράψει την πρόσληψή του επειδή την δικαιούται, αλλά όπως ισχυρίζεται, απέφευγε να τον συναντήσει. «Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχα διαπιστώσει ότι και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Ξυδάκη, κ. Παναγιώτης Δούρος, εναρμονισμένος πλήρως με τις οδηγίες του πολιτικού του προϊσταμένου, μου συμπεριφερόταν στις μεταξύ μας επικοινωνίες με προσβλητικό τρόπο απέναντί μου (πράγμα που αρχικά μου είχε κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί μέχρι τότε δεν είχα λόγο να μην τον θεωρώ ευγενικό ως άνθρωπο), έφτασε δε στο σημείο, λίγες μέρες πριν το επίμαχο περιστατικό, όταν με είδε στον διάδρομο του υπουργείου, να απευθυνθεί σε συνεργάτη του λέγοντας χαρακτηριστικά «…που πάει αυτός ο μ@λ@κ@ς…», αναφερόμενος σε εμένα, όπως μου κατήγγειλαν συνεργάτες και φίλοι μου που με συνόδευαν και αντιλήφθησαν το ατυχέστατο περιστατικό . Στην περίπτωση εκείνη μάλιστα, ο κ. Δούρος, μόλις αντελήφθη ότι η φράση που εκστόμισε είχε γίνει αντιληπτή, κλείστηκε στο γραφείο του. Τότε εγώ κατευθύνθηκα έξω από το γραφείο του, στην γραμματέα του κυρία Νικολέττα Ξυδιά και διαμαρτυρήθηκα για το επεισόδιο» τονίζει επίσης.

Μετά το γεγονός αυτό με τον κ. Δούρο, ο κ. Παπαδόπουλος, δέχθηκε ενόχληση από τον σωματοφύλακα κ. Σφακιανάκη, μέσα στο υπουργείο. «Στη συνέχεια κατευθύνθηκα στο γραφείο του υπουργού για να συναντήσω την γραμματέα του κυρία Ειρήνη Λαγουρού και να διαμαρτυρηθώ. Με πρόλαβε όμως ο κ. Σφακιανάκης ο οποίος μου είπε να φύγω από το κτίριο και ότι ήμουν «ανεπιθύμητος». Του εξήγησα ήρεμα ποιος είμαι και ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του υπουργείου, για να λάβω την απάντηση ότι «Αυτά γινόντουσαν άλλες εποχές και σου ζητάω να εξαφανιστείς». Τότε, αποχώρησα από το υπουργείο».

Μετά την αποπομπή του από το υπουργείο ο κ. Παπαδόπουλος έστειλες μήνυμα (sms) στο κινητό του κ. Ξυδάκη διαμαρτυρόμενος για το περιστατικό, αλλά ποτέ δεν έλαβε απάντηση και για το λόγο αυτό συνέταξε μια επιστολή την οποία κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά, Τέρενς Κουίκ και τον διευθυντή του Πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο, στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς τα δυο επεισόδια και καταγγέλλει τον κ. Ξυδάκη για παράβαση καθήκοντος.

Με την μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Παπαδόπουλος αποδίδει στον κ. Ξυδάκη ηθική αυτουργία στο αδίκημα της έργω εξύβρισης.
 

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version