«Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το καταστατικό. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να απευθύνω προς όλους», δήλωσε σήμερα (24.10.2024) ο Διονύσης Τεμπονέρας, ερωτηθείς στην ΕΡΤ για τις διαγραφές που αιτήθηκε μέσω social media, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Μιλώντας, δε, για τα στελέχη που κινδυνεύουν να διαγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από το σχετικό αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και για τις αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος, ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι κανείς δεν είναι «φυτευτός», «βαρίδι» ή «υπονομευτής».
«Eνδεχομένως είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από ιδρύσεώς του», τόνισε. Παραδέχθηκε ότι η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, οφείλεται σε προβλήματα και εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν.
«Είμαι της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανε ένα στρατηγικό λάθος: Επέλεξε αντί να πάει σε ένα συνέδριο αυτοκριτικής και απολογισμού και να ακολουθήσει μετά η προεδρική εκλογή έκανε το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα τα οποία προφανώς και η προεδρική εκλογή δεν μπορούσε να λύσει μέχρι σήμερα και γι’ αυτό και ανακύπτουν ζητήματα και προσανατολισμού, φυσιογνωμίας, ταυτότητας κ.λπ», συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι διαγραφές που έχει ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Πρέπει να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα. Πρέπει να υπάρξει η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, να υπάρξουν οι αντίστοιχες πλειοψηφίες και να επικυρωθούν τα αποτελέσματα από τα αντίστοιχα συλλογικά μας όργανα. Αυτό προς το παρόν δεν έχει συμβεί. Άρα, υπό την έννοια αυτή υπάρχει πρόταση προς παραπομπή στην Επιτροπή και μέχρι εκεί».
Για την απόφαση Κασσελάκη να έρθει σε πλήρη ρήξη με τα στελέχη που τον αμφισβητούν, απάντησε ότι το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο καταστατικού χαρακτήρα. «Σε κάθε περίπτωση», προσέθεσε, «οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το καταστατικό. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να απευθύνω προς όλους».
Σχολιάζοντας την ένταση που εκδηλώνεται καθημερινά σε ψηφιακές πλατφόρμες και τηλεοπτικά πάνελ, ο κ. Τεμπονέρας εκτίμησε ότι τροφοδοτείται από την ένταση και από τις δύο «αντιμαχόμενες πλευρές».
«Είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυτευτοί και βάλτοι, ούτε όμως βαρίδια και υπονομευτές. Άρα, θα πρέπει η συζήτηση να πολιτικοποιηθεί, να υπάρξει ένα περιεχόμενο πράγματι για το που θέλουμε να πάμε, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, με ποια στρατηγική, με ποιες προτεραιότητες και από εκεί και πέρα βεβαίως να δούμε και τις θέσεις μας, πώς τις επικαιροποιούμε, πως ερχόμαστε σήμερα και τελικά το αν μπορούμε να απαντήσουμε στην καθημερινότητα και στους πολίτες», σημείωσε.
Ο ίδιος επέμεινε ότι οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν θα πρέπει να λυθούν μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες.
«Τα αριστερά κόμματα συχνά πυκνά, ειδικά μετά από ήττες, πηγαίνουν σε συνέδρια απολογισμού και αυτοκριτικής και αν θέλετε βγάζουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και πορεύονται την επόμενη μέρα. Είμαι από εκείνους λοιπόν που υποστηρίζουν ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να γίνει γιατί είναι γόνιμη και απαραίτητη για την επόμενη μέρα».
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι σε κλίμα έντασης ή σε κλίμα πολεμικής αναμέτρησης, δυσκολεύουν πάρα πολύ οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιπρόσθετα ο κ. Τεμπονέρας κάλεσε να πέσουν οι τόνοι και να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.
«Από το πρωί ζήτησα σήμερα», να συγκληθεί άμεσα το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία. Μέλη άλλωστε της Πολιτικής Γραμματείας είναι τουλάχιστον οι τρεις εκ των τεσσάρων, οι οποίοι παραπέμπονται προς διαγραφή. Άρα, υπό την έννοια αυτή υπάρχει ένα αυξημένο βάρος του πολιτικού οργάνου και να συνεδριάσει και να συζητήσει ή αν θέλετε και να εισηγηθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι για τις αρχές το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», κατέληξε.