Το στίγμα του τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα όσον αφορά στους πολίτες και την αντιμετώπιση που θα έχουν από την Πολιτεία οι ανεμβολίαστοι σε σχέση με τα όποια περιοριστικά μέτρα αποφασιστούν, δίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος, με δήλωση – ανάρτησή του στα social media.
Κατ’ αρχήν απευθύνει πρόσκληση προς τους ανεμβολίαστους να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως σημειώνει: τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».
Ο κ. Σκέρτσος καλεί για ακόμα μια φορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.
Προκειμένου να στηρίξει το σκεπτικό του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρει ότι: «μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και δίνει αναλυτικά στοιχεία κάνοντας απολογισμό των έξι μηνών μετά την έναρξη των εμβολιασμών.
«Αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα και τι πρέπει να γίνει το επόμενο δίμηνο» αναφέρει ο κ. Σκέρτσος:
4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.
3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Λέει ακόμα ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data, χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση ελευθερία.
Μόνο έτσι θα χτυπηθούν οι μεταλλάξεις
«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η ινδική μετάλλαξη είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50-60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη του τρίτου κύματος» αναφέρει ο κ. Σκέρτσος και επαναλαμβάνει: «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει».