Τη στιγμή που η ακρίβεια και η απώλεια εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη τους.
Στο “συρτάρι” για την αντιμετώπιση της ακρίβειας βρίσκονται πλάνα για μόνιμες μειώσεις φόρων, ενώ τονωτική ένεση θα είναι και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου.
Μετά τη μείωση κατά 13%, σε μόνιμη βάση, του ΕΝΦΙΑ, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται σχέδια για την μείωση φορολογικών βαρών και εισφορών, σε επίπεδα όμως που δε θα κινδυνεύσει να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του 2022.
Καταλυτικό ρόλο ωστόσο θα παίξει η πορεία του πληθωρισμού – με τα μαντάτα πάντως και από την Ευρώπη να μην είναι ενθαρρυντικά – αλλά και η πορεία της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης.
Προς νέα μέτρα για τους αγρότες
Τα τελευταία 24ωρα είναι συνεχείς οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης προς τους αγρότες και να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει “κλειδώσει” η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Αύγουστος – Δεκέμβριος 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Είναι ένα βασικό αίτημα των αγροτών, οι οποίοι ζεσταίνουν τις μηχανές για δυναμικές κινητοποιήσεις…
Θεωρείται ότι είναι θέμα ωρών ή λίγων εικοσιτετραώρων για να να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κι ενώ είχαν προηγηθεί και επαφές και με τους δανειστές.
Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο η μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για τα τρόφιμα.
Αρχικά η συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ είχε μετατεθεί για μετά τον Μάρτιο, όμως, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν αποκλιμακώνεται, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται τώρα να το εξετάζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.
Στήριξη των επιχειρήσεων
Την ίδια ώρα προωθείται και η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων στο 75%, από 50% που ισχύει σήμερα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας περιμένει την απάντηση στο σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαικοί θεσμοί θα ανάψουν το “πράσινο φως”.
Σχετικά με την επιδότηση για το Φεβρουάριο, αυτή θα συνεχιστεί. Η ηλεκτρική ενέργεια θα επιδοτείται με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο.
Και στο βάθος… σενάρια πρόωρων εκλογών;
“Μυρίζει πρόωρες εκλογές” εκτιμούν κόμματα της αντιπολίτευσης, με το Μαξίμου ωστόσο να διαψεύδει κάθετα αυτά τα σενάρια…
«Ο σχεδιασμός μας δεν είναι οι πρόωρες κάλπες αλλά να μπορέσουμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική», σύμφωνη και με τις δεσμεύσεις μας, απαντούν κυβερνητικοί παράγοντες.
Στις καλένδες τα σενάρια για μείωση των φόρων στα καύσιμα;
‘’Ό,τι περιθώριο δημιουργείται στην οικονομική μας πολιτική, γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, χωρίς, όμως, αυτό να θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, κάτι που θα οδηγούσε σε οικονομικά προβλήματα τη χώρα και συνεπώς και την ελληνική κοινωνία” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, βάζοντας ωστόσο και αυτός, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, “φρένο” στα σενάρια για μείωση του φόρου στα καύσιμα.
“Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο του κρατικού Προϋπολογισμού. Άρα, μοιραία, πηγαίνουμε στο προηγούμενο που σημαίνει ότι θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού” ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.