Site icon NewsIT

Ακρίβεια: Πως οι Γαλλικές εκλογές επηρεάζουν τα μέτρα στην Ελλάδα – Ποια εξετάζονται και ποια είναι «στο συρτάρι»

15.04.2022 | 06:48
Ακρίβεια: Πως οι Γαλλικές εκλογές επηρεάζουν τα μέτρα στην Ελλάδα – Ποια εξετάζονται και ποια είναι «στο συρτάρι»

To συνολικό Plan b’ της κυβέρνησης για νέα μέτρα, με εθνικούς πόρους, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, θα οριστικοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα και θα είναι έτοιμο πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 και 31 Μαΐου.

Το τι θα περιλαμβάνει, όπως επίσης και το πότε θα ανακοινωθεί, θα έχει άμεση συνάρτηση με τις διεργασίες που γίνονται στο επίπεδο της Ε.Ε για παρεμβάσεις για την ακρίβεια.

Ωστόσο, κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν άμεσα, όπως για παράδειγμα η επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάιο.

Πίεση στις Βρυξέλλες για «ευρωπαϊκή λύση τώρα»

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τη ρητορική της για την ανάγκη η Ευρώπη να λάβει μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών έναντι της ακρίβειας, με το επιχείρημα ότι ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμιά χώρα, δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος» είναι το μήνυμα της Αθήνας στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη να αποφασιστεί από την Ε.Ε η κοινή τροφοδοσία φυσικού αερίου, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η αποσύνδεση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμμαχο στο ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή απάντηση – το οποίο στηρίζουν κι άλλες χώρες – το αποτέλεσμα του α’ γύρου των Γαλλικών εκλογών και τα υψηλά ποσοστά που έλαβε η ακροδεξιά υποψήφια Μαρί Λε Πεν.

Η άνοδος του λαϊκισμού εξαιτίας της αδράνειας της Ευρώπης να παρέμβει με χειροπιαστές λύσεις υπέρ των πολιτών θα πρέπει να αφυπνίσει την Ε.Ε, τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Εθνικά μέτρα αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά, και… εφεδρείες

«Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα» δήλωσε σε κάθε τόνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σε εθνικό επίπεδο, εξετάζονται όλα τα οικονομικά δεδομένα, προκειμένου να εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων. Ωστόσο, δεδομένου πως το κύμα ακρίβειας δεν έχει κορυφωθεί, είναι κυρίαρχη η αγωνία να κρατηθούν… «εφεδρείες».

«Χρειαζόμαστε πολεμοφόδια για να διατηρήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα μεταφορικά και το επόμενο εξάμηνο, που είναι 250 εκατ. ευρώ. Χρειάζονται και πολεμοφόδια για το 2023 για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και τη μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Είναι τα δύο μέτρα που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και το κόστος τους ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, δίνοντας το στίγμα του πνεύματος που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι και ποια στο… συρτάρι

Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η περαιτέρω επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών. «Το πώς θα γίνει θα είναι συνάρτηση των αναγκών, των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο Πρωθυπουργός» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ επιβεβαίωσε ότι δρομολογείται και η επέκταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος του φυσικού αερίου και τον Μάιο.

Όσον αφορά στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κρέας) από το 13% στο 6%, φαίνεται να έχει μεν ποσοτικοποιηθεί αλλά να βρίσκεται πολύ πίσω στο… κυβερνητικό συρτάρι. Το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι πρόκειται για ένα μέτρο με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και η μείωση δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει στο πορτοφόλι του πολίτη και δε θα χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα…

Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. μεταφέρουν πάντως την πίεση που δέχονται από τους ψηφοφόρους να μειωθεί ο ΦΠΑ συνολικά σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, ενώ παράλληλα ζητούν πιεστικά να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργούνται εξαιτίας των ανατιμήσεων. Το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο, εμφανίζεται αρκετά διστακτικό για το αν οι πιστωτές θα συναινέσουν σε ένα τέτοιο μέτρο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version