Αύριο, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου του 2017 είναι προγραμματισμένο ένα ακόμη Eurogroup. Με την ημερομηνία της οολκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης να αναβάλλεται ξανά και ξανά, τα περιθώρια έχουν “στενέψει”.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, υπάρχουν τέσσερα “κλειδιά” που μπορούν να ξεκλειδώσουν τον γρίφο της αξιολόγησης.
Τέσσερα μέτρα που θα καθορίσουν την τύχη της αξιολόγησης, βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Πρόκειται για μέτρα που αφορούν:
—> στο αφορολόγητο
—> στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις
—> στο ΦΠΑ
—> στον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό πακέτο, όπως διαμορφώνεται, περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου το 2019, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020 και όχι το 2019, πάλι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σε αντιστάθμισμα αυτών η Ελλάδα διεκδικεί να πάρει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα τη μετάταξη στο 13% των τροφίμων που βρίσκονται στο 24%, καθώς και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες με γνώση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί την εκ των προτέρων νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις για τέσσερις λόγους:
—> Ο πρώτος είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περικοπή, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων θα επιτευχθούν στο ακέραιο και δεν αποκλείεται ακόμα και να ξεπεραστούν, λένε ορισμένοι πιο αισιόδοξοι.
—> Δεύτερο, γιατί το συνολικό πακέτο δεν είναι υφεσιακό, ούτε φέρνει πρόσθετη λιτότητα.
—> Τρίτον γιατί η συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ για το χρέος, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το newsit.gr.
Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020, από τη στιγμή που η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα είναι μικρότερη από 3,5%.
—> Και τέταρτο η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα τρόφιμα εξασφαλίζει μία ισορροπία στο πακέτο που μπορούν να την αποδεχτούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι αύριο στο Eurogroup, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, που θα επιτρέψει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Όσον αφορά στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως η συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ για συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές του θέματος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ταυτόχρονη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένταξη της Ελλάδος γρήγορα στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κάτι τέτοιο φυσικά σημαίνει πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία και κυρίως δανεισμό με μικρότερα επιτόκια στις επιχειρήσεις.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι των Μέρκελ – Λαγκάρντ βρίσκεται η συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές με αντιστάθμισμα τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το διάστημα μετά το 2018.