Δευτέρα, 30 Σεπτ.
20oC Αθήνα

Την Τετάρτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – Ψήφιση την Κυριακή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Όλα για όλα τα δίνει η κυβέρνηση προκειμένου στο Eurogroup της 24ης Μαϊου να υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο (αξιολόγηση και χρέος),ωστόσο τις τελευταίες ώρες βλέποντας τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους δεν επιθυμεί να ρισκάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει και μια δόση που μπορεί να φθάσει τα 11 δισ. ευρώ!

Παρά τα θετικά μηνύματα ιδίως από τη ευρωπαϊκή πτέρυγα των δανειστών στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο κατανοούν ότι η εξίσωση του χρέους είναι πολυπαραγοντική που απαιτεί ενδεχομένως χρόνο για την επίλυση της και γι΄αυτό το βάρος πέφτει αυτή τη ώρα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε μια ακόμη πιο συγκεκριμένη δέσμευση των εταίρων και δανειστών για τον “οδικό χάρτη” απομείωσης του χρέους.

Με βάση τον προγραμματισμό της εβδομάδας:

– Η δευτεριάτικη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τρέχουσες εξελίξεις ενόψει Eurogroup και νομοθέτησης μέχρι την Κυριακή των προαπαιτουμένων με έμφαση στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης (“κόφτης”) και το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

– αύριο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει τις κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στο ελληνικό έδαφος και γι΄αυτό σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης θα συναντηθεί με την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας T. Πέτκοβα και με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων εταιρειών για τον πλωτό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης.

– την Παρασκευή αναμένεται να βρεθεί στη Ρώμη στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών

Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το χρέος να έχει μπει πάνω στις ράγες της απομείωσης, το Μαξίμου αναμένεται να ξεδιπλώσει πολιτικές πρωτοβουλίες με πρώτους σταθμούς την αλλαγή του εκλογικού νόμου και πιθανότατα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως επισφράγιση του νέου ιδεολογικού/πολιτικού στίγματος του κόμματος και του κόψιμου του ομφάλιου λώρου με το παρελθόν.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε