Πολιτική

Αξιολόγηση: Πως θα ανοίξει το παράθυρο για την ποσοτική χαλάρωση ύστερα από το ζόρι με το χρέος

- Την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι “κρυφοκοιτάζει” η ελληνική κυβέρνηση όσο δεν βρίσκεται λύση για το χρέος
- Η κυβέρνηση συμβιβάζεται με την ιδέα πως δεν είναι εφικτή συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ
- Πηγές από την Φρανκφούρτη δεν αποκλείουν την ένταξη στο QE ακόμα και χωρίς συμμετοχή του Ταμείου

Αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού που να ικανοποιεί το ΔΝΤ, να μην δημιουργεί προβλήματα σε Μέρκελ και Σόιμπλε και να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.

Και μόνο αυτή η φράση κυβερνητικού στελέχους, περιγράφει πόσο δύσκολος είναι ένας συμβιβασμός για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν από το Eurogroup της 22ας Μαίου και πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως συμβιβάζονται σιγά – σιγά με την ιδέα πως δεν είναι εφικτή μία συμφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Γι αυτό και το βάρος πλέον αρχίζει να ρίχνεται σταδιακά προς την εξεύρεση φόρμουλας, που θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να κάνει την κίνηση, που θα ξεκλειδώσει, τουλάχιστον την πρώτη πόρτα για την έξοδο στις αγορές.

Αυτή είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (το γνωστό QE), πράγμα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ιδίως χωρίς τη συμμετοχή με δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από πηγή στη Φρανκφούρτη με την οποία επικοινώνησε το newsit.gr, δεν αποκλείστηκε η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων με μία ισχυρή πολιτική δέσμευση του Eurogroup ότι θα εφαρμοστούν μέτρα αμέσως μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, μέτρα τα οποία θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να προσέξουμε το ρήμα “εφαρμοστούν”, που αποτελεί μία ουσιώδη διαφοροποίηση από το ρήμα “ληφθούν”, πράγμα που ανοίγει το παράθυρο για τη συμμετοχή στο QE, χωρίς να έχουν προηγουμένως προσδιοριστεί επακριβώς τα μέτρα, αρκεί να υπάρξει ισχυρή δέσμευση για εφαρμογή τους, όταν αυτό θα είναι αναγκαίο. Και θα είναι αναγκαίο μετά τη λήξη του προγράμματος, αφού ως τότε δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Παραπλήσια προσέγγιση άρχισε να κάνει και η κυβέρνηση, όπως αποκαλύφθηκε από τη δήλωση του πρωθυπουργού, πριν από 15 μέρες περίπου, ο οποίος είπε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις, αν προηγουμένως δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος.

Όπως βλέπετε υπάρχει μία σύμπτωση θέσεων, που φαίνεται από από την επιλογή του ρήματος “εφαρμόζω”. Οσον αφορά στο ρόλο του ΔΝΤ, εκφράζονται διάφορα σενάρια και παραλλαγές, ώστε να συμμετάσχει για να δοθεί το “πράσινο” φως για τη δόση, αλλά να μην χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί να αποφανθεί αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, πράγμα που χωρίς συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορεί να κάνει.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας