- Τα "κλειδιά" αυτά βρίσκονται στα χέρια τριών ανθρώπων: Των κ.κ. Τσακαλώτου, Ντάισελμπλουμ και Κερέ - "Τρέχουν" τις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο - Ποιές είναι οι τέσσερις απαιτήσεις που θα αφήσουν όλες τις πλευρές... ικανοποιημένες - Πώς θα μπορέσει να πειστεί το ΔΝΤ να "αγοράσει" το πρόγραμμα και να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης - Ο παράγοντας Τραμπ που φέρεται να θέλει Grexit για να πλήξει την Ευρωζώνη! - Όλο το παρασκήνιο
Στα χέρια του τρίο Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ – Κερέ βρίσκεται η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, οι τρεις άνδρες βρίσκονται σε στενές επαφές και διαβουλεύσεις με σκοπό να ξεμπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει η αξιολόγηση αν είναι δυνατόν και εντός του Φεβρουαρίου και οπωσδήποτε τις πρώτες του Μαρτίου.
Οι τρεις άνδρες επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα ικανοποιεί τουλάχιστον τέσσερις απαιτήσεις:
– Η πρώτη να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να περάσει το θέμα χωρίς ισχυρές πολιτικές αναταράξεις και αντιδράσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
– Η δεύτερη είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο όταν η τρόικα έρθει στην Αθήνα να θέσει και νέα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων.
– Η τρίτη είναι να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση από τον Μάρτιο.
– Η τέταρτη και πιο σημαντική να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από το ΔΝΤ. “Να μπορέσουμε να πείσουμε το ΔΝΤ να το αγοράσει” ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε παράγοντας με γνώση του παρασκηνίου.
Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συζήτηση η οποία άρχισε εντός του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα απασχολήσει και την κεντρική επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο και αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ειδικότερα τη μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 23%.
Επίσης, υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να προωθηθεί και μείωση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και παραπέμπουν στην έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά για χαμηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος (στο 20% ο υψηλότερος) με παράλληλη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, καθώς και σε μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, δηλαδή στο 20% επίσης.
Το δεύτερο μεγάλο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις αντιδράσεις, αφορά στο πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των εσόδων.
Οι πληροφορίες που ήδη δημοσίευσε το newsit.gr το περασμένο Σάββατο, αναφέρουν πως η κυβέρνηση, θα ζητήσει ως αντίβαρο στον κόφτη που θα περιλαμβάνει αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα (όχι όμως και προσωπική διαφορά των συντάξεων) όχι μόνο την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, όπως εκείνη κρίνει, και χωρίς καμία παρέμβαση από τους δανειστές, τυχόν πλεονάσματα που θα δημιουργούνται από την υπεραπόδοση των μέτρων, όπως για παράδειγμα έγινε με το επίδομα Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μιλήσει για μείωση φόρων, καθώς και 13η σύνταξη. Το τελευταίο εκτιμάται πως είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα, διότι έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, η οποία συνδέεται και με τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Στο παζλ των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων θα πρέπει να προσθέσουμε και τον αμερικάνικο παράγοντα. Στις Βρυξέλλες και στα διάφορα κοινοτικά όργανα είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για να πλήξει την Ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι φοβούνται πως θα σπρώξει τις εξελίξεις προς το Grexit.
Εξάλλου, δεν καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, πως πίσω από το θόρυβο για Grexit υπάρχει δάκτυλος του Ταμπ.