Site icon NewsIT

Αλέξη άλλο ένα ισοδύναμο: Λεφτά με το τσουβάλι από τη “μαύρη εργασία”

22.10.2015 | 12:08
Αλέξη άλλο ένα ισοδύναμο: Λεφτά με το τσουβάλι από  τη “μαύρη εργασία”

Τι κακό κι αυτό. Βρέχει ισοδύναμα, αλλά μόνο η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα εντοπίσει. Εμείς, όμως, από αυτή τη στήλη δεν θα πάψουμε να τα παρουσιάζουμε μήπως και συγκινηθεί κανείς και πάψει αυτή το μακελειό συντάξεων και οι φοροεπιδρομές κατά των συνεπών και η ατιμωρησία των φοροφυγάδων.

Γιατί ισοδύναμο δεν είναι μόνο το χρήμα που θα εισπράξει με την επιβολή κάποιου φόρου σε κατηγορία πολιτών σε αντικατάσταση άλλου φόρου. Ισοδύναμο είναι και η πάταξη της ¨μαύρης εργασίας¨ που όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά βασιλεύει, αφού σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς ανέρχεται σε 800.000 άτομα και αν περιοριστεί θα ακυρώσει την ανάγκη για οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο ή μέτρο περικοπής των συντάξεων.

Κι εδώ τίθεται το αδυσώπητο ερώτημα: Από την ώρα που έγινε η διαπίστωση τι έκαναν στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν το θέμα. Τι έκαναν για να εργαστούν αυτοί οι άνθρωποι αξιοπρεπώς, με ασφάλιση, χωρίς την άγρια εκμετάλλευση που υφίσταται ο εργαζόμενος στη “μαύρη” και επιπλέον να μπουν έσοδα στα ταμεία ώστε να μην κουτσουρευτούν οι συντάξεις σε απίστευτο βαθμό.

Γιατί αν κοιτάξει κανείς γύρω του θα φρίξει με όσα συμβαίνουν. Και θα φέρω ένα απλό παράδειγμα. Ο τουρισμός στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκε. Οι αφίξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά, όπερ σημαίνει πως η κρίση δεν χτύπησε τους ασχολούμενους με τον τουρισμό. Και πολύ λογικά με βάση τους στοιχειώδεις κανόνες της οικονομίας θα περίμενε κανείς ότι η απασχόληση θα αυξανόταν.

Αμ δε, εδώ είναι βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε, που θα έλεγε και ο τροβαδούρος. Κι όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΠΕ ο αριθμός των εργαζομένων όχι μόνο δεν αυξήθηκε σε περιοχές νησιωτικές που ο τουρισμός εξακοντίστηκε στα ύψη, αλλά μειώθηκε. Για παράδειγμα στα Ιόνια νησιά η μείωση ήταν 21.423 άτομα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 9.271 και του υπόλοιπου Αιγαίου 15.741.

Παράδοξο θα πει ο ξένος που δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Καθόλου θα πει ο Ελληνας που γνωρίζει πως 800.000 συμπολίτες μας εργάζονται στη “μαύρη”. Και τι κάνετε θα ρωτήσει ο Ευρωπαίος. Τίποτα θα απαντήσει ο Ελληνας, απλώς κόβουμε συντάξεις. Αν αυτό δεν είναι άλλη μία νεοελληνική τρέλα, οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version