Site icon NewsIT
15:40 | 03.12.15

Αλεξιάδης: Θετική αξιολόγηση και επίλυση δημοσίου χρέους θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να δέχεται τα ομόλογα ως ενέχυρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Προωθείται από την κυβέρνηση ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει τα υγιή ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά της μικρομεσαίας οικογενειακής επιχειρηματικότητας, με τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια την καινοτομία και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τρύφων Αλεξιάδης, από το βήμα της πρώτης συνάντησης των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας και η καθαρή ανανέωση της λαϊκής εντολής το Σεπτέμβρη, θέτουν τις βάσεις για τη σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος και αναμένεται η εκτίναξη της συμπιεσμένης δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

“Ευτυχώς εσείς δεν ακολουθείτε το παράδειγμα άλλων, να έχουν τα κεφάλαιά τους κρυμμένα στο εξωτερικό και τα χρέη τους στην Ελλάδα” σημείωσε ο ίδιος. Συμπλήρωσε δε, ότι το θετικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και η επίλυση του δημοσίου χρέους θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και να δώσει την έγκριση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τρεις άξονες του αναπτυξιακού σχεδιασμού με κινητοποίηση των ίδιων κεφαλαίων, διευκόλυνση δανεισμού και αναδιάρθρωση υπερδανεισμού, καθώς και ενίσχυση της έρευνας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Το ευρωπαϊκό παράδοξο

 

Ειδικά ως προς το τελευταίο, όπως σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, στην Ελλάδα έχουμε οξεία έκφραση ενός ευρωπαϊκού παράδοξου: πολύ καλή έρευνα και ελάχιστη αξιοποίησή της. Οι δαπάνες για έρευνα (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) δεν ξεπερνούν το 0,8% με κοινοτικό μέσο όρο 2,01%, ενώ ακόμη πιο χαμηλές είναι οι δαπάνες για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη στις επιχειρήσεις, στο 0,27% του ΑΕΠ.
Για το σκοπό αυτό προβλέπονται κονδύλια 280 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 4 τομείς έρευνας και ανάπτυξης:
– πρωτοεμφανιζόμενες στην έρευνα επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ
– Μικρομεσαίες επιχειρήσεις 50 εκατ. ευρώ
– Συμπράξεις επιχειρήσεων – φορέων 180 εκατ. ευρώ και
– Ενσωμάτωση ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγική διαδικασία 40 εκατ. ευρώ.

 

Κριτική προς την κυβέρνηση από τη ΝΔ
 

Υπέρ της μείωσης των φόρων τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την ύφεση, αλλά τώρα πλήττονται περαιτέρω από τους ελέγχους των κεφαλαίων.
“Είμαστε κατα της αύξησης των φόρων και στις ασφαλιστικές εισφορές, η ΝΔ δεν θα ψηφίσει κανένα τέτοιο μέτρο. Πιστεύουμε και επιμένουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες να δοθεί λύση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρξει ταχεία προώθηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ , ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και να προχωρήσει η δανειοδότηση έως 25.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΤΕΑΝ και συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Επιπλέον πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα” είπε ο κ. Πλακιωτάκης.
«Σήμερα οι δυσκολίες παραμένουν τεράστιες κυρίως για την πληρωμή των προμηθευτών”, είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι καθοριστικής σημασίας.
Ο κ. Πλακιωτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγοντας πως αυτές βιώνουν καθημερινά την κυβερνητική καταιγίδα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο χιλιάδες επιχειρήσεις να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

Δημοκρατική Συμπαράταξη
 

Η επικεφαλής δημοκρατικής συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι πρέπει να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές” και γι’ αυτό δουλεύουμε στα ευρωπαϊκά όργανα” όπως είπε.
Η μικρομεσαία επιχείρηση, συνέχισε, μπορεί να είναι όχημα για την ανάπτυξη με περισσότερους πόρους από τα κοινοτικά ταμεία.
“Στόχος είναι αν υπερβούμε το μνημόνιο όχι να εγκλωβιστούμε σε αυτό με ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Η οικονομία μας χρειάζεται επενδύσεις από το εξωτερικό και θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση αλλά η έξοδος από την κρίση θα στηριχθεί στους μικρομεσαίους” τόνισε η κυρία Γεννηματά.
Ζήτησε να συνδεθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων με την απασχόληση και ειδικά για τις νεοφυείς να υπάρχουν ισχυρά κίνητρα – μέτρα στήριξης για τα ασφαλιστικά θέματα όπως η σταδιακή πληρωμή διότι η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε στάση πληρωμών.
Εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων σημείωσε ότι είναι σημαντική η αρση των περιορισμών ενεργοποίησης συνεταιριστικών τραπεζών και του ΕΤΕΑΝ για μικροπιστώσεις και νέα εργαλεία και να μειωθεί το ύψος των προμηθειών ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αποπληρωμή ή ρυθμίσεις συμψηφισμού των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και πλαίσιο για τη “δεύτερη ευκαιρία” καθώς και ενεργοποίηση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.

 

Ποτάμι
 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι να μην μπουν νέοι φόροι αλλά να μειωθούν οι φόροι και να προχωρήσουμε με λογική προοδευτική συνείδηση να αλλάξουμε την οικονομία
Ένωση Κεντρώων
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αναφέρθηκε στη σημασία της οικουμενικής κυβέρνησης για την πορεία της χώρας, ενώ συνέχισε:
“Αγαπώ την Ευρώπη και το ευρώ, αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω νομοσχέδια στη Βουλή που δεν υπήρξε συνδιαμόρφωση και καλούμαι να καλύψω το κενό της κυβέρνησης Ν την εγκαταλείψουν κάποιοι βουλευτές της” σημείωσε ο ίδιος και αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του.
 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version