Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Δικαιωμένος γιατί βγήκε το στοίχημα της εσωκομματικής εκλογής από την βάση

Για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για το ποιο τελικά ήταν το στοίχημα, μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον «Real Fm». Σημείωσε μάλιστα ότι πλέον τα μέλη σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί και ότι ο κόσμος αυτός ήλθε για να μείνει. 

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μάλιστα «δικαιωμένος» γιατί του βγήκε το ρίσκο, της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σημείωσε επίσης ότι μετά τη εκλογή «αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» που εμπιστεύθηκε το κόμμα στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά που ήταν και προσωπικό του στοίχημα από την βραδιά των εκλογών του 2019.

Ανέφερε ακόμη ότι το στοίχημα της συμμετοχής ήταν ρίσκο γιατί «δεν υπήρχε ανθυποψήφιος, δεν υπήρχε αμφισβήτηση, αλλά και γιατί δεν κάναμε ότι έκαναν άλλα κόμματα, να προσκαλέσουμε τους φίλους να ψηφίζουν», αφού όσοι συμμετείχαν γράφτηκαν σαν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο με 30.000 μέλη, πριν την εσωκομματική εκλογή είχε 60.000 μέλη και τώρα έχουμε 170.000 μέλη, σχεδόν τριπλασίασε τα μέλη. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος αυτός ήλθε για να μείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μία σταθερή σχέση με την κοινωνία». Στο ερώτημα πως εξηγεί την απουσία ανθυποψηφίου απάντησε: «υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη αλλά τώρα δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση, γιατί δεν υπάρχει διαφορετικό στρατηγικό και πολιτικό σχέδιο στο κόμμα, αλλά αυτό έκανε πιο δύσκολη την συμμετοχή».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη στην διαδικασία για την Κεντρική Επιτροπή, την εκλογή στις πρώτες θέσεις γυναικών υποψηφίων-σε Αττική και Θεσσαλονίκη – καθώς και την σημασία της εσωκομματικής δημοκρατίας που ευχήθηκε να ακολουθήσουν κι άλλα κόμματα.

Για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού την Ουάσινγκτον, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο είχε έναν έντονο συμβολισμό» κάνοντας ακόμη λόγο για «τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον Πρωθυπουργό που προσκαλείται να μιλήσει στο Κογκρέσο» για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το θέμα δεν είναι να θαυμάζουμε ή να αυτοθαυμαζόμαστε. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα». 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν του είχε ζητήσει το 2016 ανανέωση για διάστημα πενταετίας, της Σούδας. «Δεν του απάντησα αρνητικά, είπα να το συζητήσουμε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας «αρχικά η κυβέρνηση η σημερινή έθεσε στο τραπέζι μια σειρά από ανταλλάγματα», χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Στον αντίποδα, «εγώ βλέπω μια Τουρκία, η οποία αναβαθμίζεται από τις εξελίξεις» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι μια υπολογίσιμη χώρα για όλους». «Κατά την άποψή μου δεν έκανε καλά που στο Λευκό Οίκο δεν έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας» πρόσθεσε. 

Σημείωσε δε ότι όσον αφορά τα F35, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αρνητικοί», αλλά «προβληματισμένοι διότι ο λογαριασμός έχει ανέβει εξαιρετικά». Τόνισε μάλιστα πως «ενδελεχής συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στο ΚΥΣΕΑ δεν έχει γίνει».

Τελείως λάθος στρατηγική στα ενεργειακά

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε «εμμονικά νεοφιλελεύθερη» την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «υπήρξε μια τελείως λάθος στρατηγική μέσα από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση» στο ενεργειακό της σκέλος. Υπό αυτό το πρίσμα, ως προτεραιότητές του έθεσε, σε περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξουσία, τη θέσπιση πλαφόν στα κέρδη για τους παραγωγούς, ρυθμιστικούς κανόνες στην αγορά και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σε συνδυασμό με την μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης.

«Αυτό που φοβάμαι είναι τι θα παραλάβουμε πάλι» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κατάσταση αυτή τη στιγμή ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη». «Θεωρώ ότι οι εκλογές θα έπρεπε να έχουνε γίνει χθες», κατέληξε.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ