Site icon NewsIT
13:15 | 15.06.12

Alpha Bank: Η πιο επικίνδυνη πρόκληση της Ελλάδας

Alpha Bank: Η πιο επικίνδυνη πρόκληση της Ελλάδας
Newsit Newsroom

"Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη πρόκληση της ιστορίας της", εκτιμά η Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ALPHA BANK

“Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη πρόκληση της ιστορίας της. Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί το αν η χώρα θα έχει μια ικανή κυβέρνηση με σημαντική πλειοψηφία στην ελληνική βουλή, η οποία θα συνεχίσει την εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΔΠ&ΔΜ).

Η πορεία αυτή δεν είναι θέμα επιλογής, ούτε θέμα Μνημονίου. Είναι απολύτως αναγκαία για τη μείωση και τελικά εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στην έξοδο από τις αγορές τής διεθνούς χρηματοδότησης και για ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας τής οικονομίας με στόχο την έγκαιρη ανάκαμψη και την είσοδό της σε πορεία δυναμικής ανταγωνιστικής ανάπτυξης. Επίσης για αναμφισβήτητη, τελικά, εξασφάλιση της οριστικής και αμετάκλητης θέσης της χώρας ως πλήρους μέλους της Ζώνης του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τυχόν κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα με τους θεσμικούς δανειστές της (ΕΕ-27, Ζώνη του Ευρώ, ΔΝΤ), συνεπάγεται τη διακοπή της χρηματοδότησής της από τους ανωτέρω φορείς και, αναγκαστικά, την είσοδό της σε «άτακτη χρεοκοπία» και τελικά, την άμεση έξοδό της από τη Ζώνη του Ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ορατή η αντιστροφή της προόδου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στα 2,0 δισ. ευρώ το 2012, από 25 δισ. ευρώ το 2009), των μεταρρυθμίσεων και της ανταγωνιστικότητας που αποτελούν τη βάση για την έγκαιρη ανάκαμψη και την οριστική έξοδο της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Οι μεγάλες θυσίες για την επίτευξη των ανωτέρω που προκύπτουν από την εξαιρετικά επώδυνη πτώση του ΑΕΠ και των εγχώριων εισοδημάτων και από την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας κινδυνεύουν να πάνε ουσιαστικά χαμένες.

Ζούμε σήμερα τις πρώτες επιπτώσεις από την απειλούμενη είσοδο της χώρας στον παραλογισμό της «άτακτης χρεοκοπίας» και της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ-27. Η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Οι καταθέσεις αποσύρθηκαν από τις τράπεζες εξ αιτίας της απειλής κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία για ακύρωση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανωτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδος από τη Ζώνη του Ευρώ, το ΔΝΤ και από το ΕΣΚΤ.

Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πράγμα που αποτελεί πραγματική απειλή για την ασφάλεια των καταθέσεων. Ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια αυτών των καταθέσεων αποτελεί η προεκλογική υπόσχεση για οριζόντια διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα συνεπαγόταν περαιτέρω ζημίες για τις τράπεζες. Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες όταν αυτές οι αιτίες κλονισμού της ασφάλειάς τους εκλείψουν. Η ασφάλεια των καταθέσεων δεν μπορεί να στηριχθεί ασφαλώς στις προεκλογικές εγγυήσεις αρχηγών πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, η ασφάλεια των καταθέσεων μπορεί να στηριχθεί αν εξηγηθεί επαρκώς από τα πολιτικά κόμματα στους καταθέτες το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν ακυρωθεί το Μνημόνιο και από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη διαγραφή των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Κείμενο στα ελληνικά στη γερμανική έκδοση των Financial Times: “Αντισταθείτε στον δημαγωγό”

Οι επόμενες … 102 ημέρες της Ελλάδας

Πως βγαίνει κυβέρνηση τη Δευτέρα – Τα σενάρια για συγκυβέρνηση

Να ποιοι βγάζουν πρώτο κόμμα την Κυριακή

“Ο κ.Τσίπρας τα κωλομπάρισε λίγο”

Financial Times:Μικρή η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Παπανδρέου: «Καμουφλαρισμένη εκδοχή καιροσκοπισμού ο ΣΥΡΙΖΑ»

Τσίπρας: “Τιμωρείστε τους θρασύδειλους Σαμαρά και Βενιζέλο”

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version