Επί 2,5 ώρες προσπαθούσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και οι εκπρόσωποι της τρόικας να βρουν κοινό τόπο για το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά ούτε αυτή τη φορά τα κατάφεραν.
Έτσι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10:00 το πρωί της Κυριακής.
Η συνάντηση έληξε με την τρόικα να είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας η οποία θα ισχύσει το 2014.
Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να νομοθετήσει, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί γραμμή συνεννόησης.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στο να παραμένει σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη για τη δικαστική προστασία και σε ό,τι αφορά το μόνιμο καθεστώς κατά το πρότυπα του Ιρλανδικού μοντέλου που θα ισχύσει από το 2015.
Δεν μπορούν να υπάρχουν «κορόιδα» που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και «έξυπνοι» που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν, τόνισε στο μεταξύ ο Kωστής Xατζηδάκης σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» επισημαίνοντας ότι εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες.
Δεν υπάρχει λόγος να καλύπτονται από την ομπρέλα προστασίας άνθρωποι που έχουν υψηλά εισοδήματα και που καλύπτονται πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν, αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης.
Όχι μόνον γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν «κορόιδα» που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και «έξυπνοι» που εκμεταλλεύονται τις διατάξεις αυτές, αλλά και γιατί εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες. Kαι αυτό δεν θέλουμε φυσικά ούτε να το σκεπτόμαστε, θα ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.
Για τους πλειστηριασμούς ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως η λύση θα είναι ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Πρώτος πυλώνας η δικαστική προστασία που παρέχεται από τους νόμους 3869/2010 και 4161/2013, για την οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την τρόικα, ο δεύτερος πυλώνας αφορά ένα μεταβατικό σύστημα για το 2014, ως προς την εξωδικαστική προστασία και ο τρίτος πυλώνας είναι μια μόνιμη λύση από το 2015 και μετά, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά την εξωδικαστική προστασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στουρνάρας σε βουλευτές: Έχετε ήδη… ψηφίσει το φόρο ακινήτων!
Τσίπρας: Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση
Προκαλεί πάλι ο Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την κρίση για να μη λυθεί το Σκοπιανό
Οι ιδιωτικοποιήσεις στο τραπέζι Τρόικας- Στουρνάρα
WSJ: όπλο το ελληνικό πλεόνασμα κατά της τρόικας
Η τρόικα απαιτεί πλειστηριασμούς ενώ στην Ευρωβουλή ψηφίζεται προστασία κατοικίας