Γαμήλιο γεγονός μεταξύ Παλαιστινίων και Ελλήνων χαρακτήρισε το ομόφωνο ψήφισμα της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
«Το πολιτικό ζήτημα μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης δεν θα πρέπει να δεχθούμε να γίνει μετατραπεί σε θρησκευτικό ζήτημα. Το πρόβλημα είναι η σιωνιστική κατοχή και παρακαλούμε πολύ να μην μετατραπεί σε θρησκευτική διένεξη γιατί αυτό θα είναι επικίνδυνο για την ενίσχυση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Χρειάζονται να μην γίνονται εχθροπραξίες κατά των εκκλησίων. Εμείς δεν είμαστε κατά του Ιουδαϊσμού, είναι σεβαστή θρησκεία, την εκτιμούμε και την τιμούμε όλοι» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχνούτ Αμπάς μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, της πλειοψηφίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτών από όλα τα κόμματα της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, στην αντιφώνησή του, ανέφερε ότι «αυτή, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος. Ότι έπεται από αυτή την ευκαιρία μπορεί να δημιουργήσει αναρχικές επιλογές ή αναρχία στην περιοχή Για αυτό θα πρέπει να τρέξουμε όλοι και να προσπαθήσουμε για την Ειρήνη. Εάν αποτύχουμε θα είναι καταστροφή για όλο τον κόσμο» και τόνισε «εμείς τείνουμε χείρα στο Ισραήλ για την επίτευξη της Ειρήνης. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο εκτός από το σεβασμό στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει μια διεθνή νομιμότητα και όλοι θα πρέπει να την σέβονται. Ο νόμος για την ασφάλεια και την ειρήνη περνάει από την περιοχή μας».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε πως «οι διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί να γίνονται μόνο για την διαπραγμάτευση αλλά κάποτε θα πρέπει να καταλήγουν και σε λύσεις. Έως πότε θα διαπραγματευόμαστε; Διαπραγματευόμαστε και περιμένουμε 68 χρόνια. Από την συνθήκη του Όσλου. Διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις δεν λένε τίποτα. Εμείς ζητάμε να τερματιστεί η κατοχή και οι εποικήσεις. Απλά λόγια αλλά φαίνεται ότι είναι δύσκολο να γίνουν…».
Επίσης, πρόσθεσε πως «εμείς ζητάμε τη διεθνή προστασία για το λαό μας γιατί είμαστε άμαχοι και δεν θα έχουνε όπλα. Να υπάρχουν δυνάμεις που να μας προστατεύσουν όπως του ΟΗΕ για να ζούμε με ασφάλεια» και σημείωσε πως «παρ’ όλα τα όσα διαπράττει το Ισραλ εμείς συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους στο πλαίσιο της Επιτροπής Ασφάλειας αλλά έως πότε θα σεβόμαστε μόνο εμείς τις συμφωνίες».
Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης αναφερόμενος στο ψήφισμα αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους από την Βουλή των Ελλήνων μίλησε με θερμά λόγια λέγοντας πως «σήμερα είναι ένα γαμήλιο γεγονός μεταξύ Παλαιστινίων και Ελλήνων. Και εάν συμβολίζει κάτι είναι το βάθος των ιστορικών ανθρωπίνων σχέσεων που συνδέουν τους δύο λαούς» και σχολίασε το ομόφωνο του ψηφίσματος λέγοντας «ίσως, τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων να έχουν μεταξύ τους κάποιες διαφορές αλλά δεν υπήρχε και δεν θα υπάρχει διαφωνία για το Παλαιστινιακό Κράτος και απόδειξη είναι το ομόφωνο ψήφισμα για την αναγνώριση του κράτους και σας ευχαριστώ όλους».